Egy nő Magyarország legsokoldalúbb informatikusa

Csaknem 2600 versenyző, közel 1900 feladat, 19 szakmai partner és egy abszolút győztes - lezárult a II. Országos IT Megmérettetés. Az IThon.info csapata által szervezett versenyt Borbély Zsófia nyerte, aki a “Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” cím mellé a „Legkiválóbb Női Versenyző” különdíjat is megkapta.

A szervezők fő célkitűzése az volt, hogy megmutassák milyen sokszínű is ez a szakma, valamint, hogy megkeressék és példaként állítsák azokat a szakembereket, akiknek fontos a folyamatos fejlődés és akik mindig a legjobbat akarják kihozni magukból.

A 10 héten át tartó legnagyobb online IT versenyen a résztvevők 24 különböző területen mérték össze tudásukat. Belekóstoltak egy új gyártósor egyik robotjának tervezésébe, chatbotot fejlesztettek, megmutatták, hogy képesek komplett, adattárház-alapú rendszerek megtervezésére és elkészítésére, a JavaScript guruk pedig egy fiktív bank internetbankjának fejlesztésére is vállalkoztak. A legnehezebbnek az Android programozást ítélték, ezt követte a beágyazott rendszerek (C), akik pedig eljutottak az IT biztonság utolsó fordulójának jó megoldásig, 9,7-re értékelték a feladatok nehézségi fokozatát. A megmérettetésre mintegy 2600-an jelentkeztek, ám az egyre nehezedő kihívásokkal végül 700-an birkóztak meg.

“Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” végül egy fiatal hölgy lett, ő teljesített legjobban a legtöbb kategóriában. Borbély Zsófia nyolcszor került az első tízbe, így ő repül a németországi Augsburgba, a KUKA központi gyárába, ahol megismerkedhet a jövő technológiájával, felfedezhet egy futurisztikus világot, és átérezheti egy napra, hogy mit is jelent az „Orange Intelligenz”. A legsokoldalúbb informatikus a Tesztautomatizálás, a Java Innovation és a Python kategóriákban is learatta a babérokat, így nem meglepő, hogy a 85 hölgytársa közül övé lett a „Legkiválóbb Női Versenyző” cím is. Borbély Zsófia informatikus családba született, egyértelmű volt számára a pályaválasztás. Kitűnővel végzett a BME informatikai karán, jelenleg az ELTE-n Phd hallgató.

A verseny második helyezettje Fejér Attila lett, aki a Java Enterprise Edition és a JAVA (Spring, Hibernate, JPA) kategóriákban is nyert, további 4-ben pedig pontszerző helyen végzett. A harmadik hely Szőke Zoltáné, aki az Oracle SQL - PL/SQL programozás és az AWS – Big Data idei mesterének mondhatja magát további öt helyezése mellett.

(csalad.huFotó: IThon.info)