2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Januártól már telefonon is bejelenthetjük az autóbalesetet

Januárban indul a Magyar Biztosítók Szövetsége által fejlesztett kárbejelentő applikáció, amit a szövetség kommunikációs vezetője, Lambert Gábor mutatott be az M2 Petőfi TV e-magazinjában.

Magyarországon 160 ezer közlekedési baleset történik egy évben, és ötmillió autótulajdonosnak van kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. Ám előfordul, hogy egy esetlegesen bekövetkező balesetnél nincs mindig kéznél a kék-sárga kárbejelentő lap, ezért fejlesztettük ki ezt az applikációt, amellyel gyorsabb és rugalmasabb lesz a kárbejelentés - mondta  Lambert Gábor.

Hozzátette: azok kedvéért, akik még soha nem szenvedtek balesetet, az applikáció részletesen leírja, hogy mi a teendő baleset esetén.

Könnyen megtalálható benne a segélyhívó, a helyszínrajzot kézzel és különböző panelekkel gyorsan összeállíthatjuk. A pontosság kedvéért küldhető fotó, sőt videó és hangfelvétel is a biztosítónknak.

A program különlegessége, hogy két készüléken is kitölthető, ami egy vitás esetnél lehet fontos. De ha megegyeznek a felek, akkor békésen, egy mobilon is rendezhető a baleseti jegyzőkönyv.

Ennek az az előfeltétele, hogy fel kell vinni a rendszerbe a gépkocsi, a biztosító és a saját személyes adatokat, amik aztán a további felhasználások esetén már maguktól betöltődnek.

Magyarországon 13 kárbejelentéssel foglalkozó biztosítótársaság van, és mivel mindegyik elfogadta az alkalmazást, ezért megkezdődhet az egységes digitalizálás. Ebben egyedülállóak vagyunk Európában.

Ha a jövő év végére népszerű lesz a mobilalapú kárbejelentés, akkor szinte percre pontosan láthatók lesznek a balesetek, gyorsabb lesz a káresemények feldolgozása és a kártalanítás is.

(Hirado.hu)