2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Az igazság: sokan adnak tovább karácsonyi ajándékot

A gyermekek a karácsony igazi nyertesei, legalábbis ha a fa alá kerülő ajándék értékéről van szó, hiszen rájuk fordítunk általában a legtöbbet – derült ki egy friss felméréséből. A magyarok többségének nem a meglepetés a legfontosabb cél, hanem az, hogy praktikus, használható ajándékot adjon szerettének. A várt hatás pedig olykor elmarad: a válaszok szerint minden ötödik magyar adott már tovább karácsonyra kapott holmit.

Nincs markáns különbség a nemek között abban, hogy pontosan milyen céllal választunk ajándékot: a többség (54%) indítéka, hogy valami hasznosat, praktikusat adjon – derült ki a friss online kutatásból.

„Felmérésünk szerint az ajándékvásárlási szempontok közül a célszemély neme, szükségletei, vágyai a legfontosabbak. Ugyanakkor csak ötből egy ember kérdezi meg közvetlenül az illetőt, mit vegyen számára" – mondta Zettisch Róbert, a kutatást készíttető KártyaPláza.hu ügyvezetője.

Kiderült: ötből egy személy a nem éppen eltalált ajándékot továbbadja. Az is előfordult már, hogy valaki az előző évben általa adott csomagot kapta vissza az aktuális karácsonyon.

Termék választása helyett egyre népszerűbbek a márkák, szolgáltatók ajándékkártyái: várhatóan minden tizedik fa alá kerül majd valamilyen konkrét meglepetésre beváltható voucher. „A nők számára a legkelendőbbek a masszázs-, wellnessutalványok, divatmárkák vagy éttermek ajándékkártyái, míg férfiaknak jellemzően élményvezetést, repülést vagy hobbihoz kapcsolódó terméket választanak” – avatott a részletekbe Zettisch Róbert.

A felmérés szerint a magyarok 37 százaléka egész évben figyel arra, hogy kinek mire van szüksége, így évközben be tudja szerezni az ajándékot. A válaszadók 32 százaléka viszont a végsőkig halogatja a vásárlást, de jellemzően december 22-éig sort kerít rá. Százból csak egy ember vásárol december 23-án vagy 24-én.

(Család.hu)