2019-06-26 08:00:00 Diana Krall koncert a Müpában

A gyermekek és a légszennyezettség

Egy tanulmány szerint a gyermekek 60 százalékkal nagyobb levegőszennyezésnek vannak kitéve, mint a felnőttek a reggeli iskolába menetel közben. Értelemszerűen a forgalmas környéken élők vannak rosszabb helyzetben.

Az UNICEF brit tagozata és a londoni Queen Mary University közös felméréséből derült ki ez a nem túl szívderítő adat. A helyzet a világszervezet szerint annyira rossz, hogy a brit kormánynak is tennie kellene valamit.

A szennyezés ugyanis károsan hat a gyermekek tüdejének és agyának fejlődésére, így hosszú távon légúti és mentális problémákat okozhat – hívták fel a figyelmet a kutatók.

„Az adatok azt mutatják, hogy a légszennyezettségnek kitettség ilyen fiatal korban akár végzetes asztmát és légúti megbetegedéseket okozhat” – mondta a Huffington Postnak a Gyermekgyógyászati és -egészségügyi Királyi Kollégium professzora, Jonathan Grigg.

A felmérés során hat gyermeket kértek meg arra, hogy mindig legyen náluk egy speciális készülék, mellyel mérni tudták, mennyire vannak kitéve a levegőszennyezésnek.

„Minden nap gyermekek ezrei indulnak útnak az iskolába a szervezetüket mérgező körülmények között, ami lerövidítheti az életüket és rengeteg hosszú távú egészségügyi problémát okozhat nekik” – mondta a UNICEF témaigazgatója.

„A szülők már így is sok egészségügyi és biztonsági kockázat miatt aggódnak. A játszótéren vagy az iskolába és onnan hazavezető út során belélegzett levegő minősége egy újabb tétel a listán” – tette hozzá Amy Gibbs.

„Muszáj tudomást vennünk erről a láthatatlan, de nagyon súlyos fenyegetettségről” – hívta fel a figyelmet.

 

(csalad.hu)