2019-06-26 08:00:00 Diana Krall koncert a Müpában

Megkezdődött a téli kerékcsere szezon

A szokottnál korábban kezdődött idén a téli kerékcsere szezonja, a gumiabroncsok pedig az elmúlt évi árakhoz képest csaknem öt százalékkal drágultak.

Az Abroncs Kereskedőház közleménye szerint a cég budapesti szervizeiben már most több mint 70 százalékos a szerelőállások kihasználtsága, a nagy rohamot pedig a következő hetekre várják.

Pollák Péter, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója szerint az országosan tapasztalható munkaerőhiány miatt biztosan lesznek olyan régiók, ahol csak jelentős, akár több hetes várakozás után tudják lecseréltetni a nyári gumit az autósok.

A gumiabroncsok az idén mintegy öt százalékkal drágultak, egyrészt a forint folyama, másrészt a gyártáshoz szükséges alapvető nyersanyagok – szénszármazékok, a szintetikus és természetes gumi, valamint az acél – árának újabb világpiaci növekedése miatt. Így két év alatt az áremelkedés egyes termékeknél elérheti a tíz százalékot.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) korábban közölt adatai alapján 2016-ban Magyarországon csaknem 2,4 millió új gumiabroncsot értékesítettek a gyártók, ami hétéves rekord volt.

(MTI)