Egészséges életmódra tanít az egyedülálló magyar nevelési módszer

A magyar mesélés hagyományaira is építő,  díjnyertes Plukkido Ideki programja már nem csak a konfliktusok elkerülésében segít, hanem a helyi csodák felfedezésére invitál.

A Felelős Innováció díjas Plukkido Ideki programja mesébe, pontosabban manóktól érkező levelekbe ágyazva oldja meg a kisgyermekes családok játszótéri és óvodai konfliktusait – tudhattuk meg Táncsics Judit pszichológustól.  "A manó üzenetei és útmutatásai alapján a felnőtt-gyermek páros egy-egy játékkal, kalanddal old meg máskor nehézséget okozó élethelyzeteket, a reggeli fájdalmas elválástól a játszótérről való hazaindulásig".  A Plukkido egyik alapítója elmondta: a pszichológiában és szociálpedagógiában jártas manók több témában is írnak heti rendszerességgel, így a felnőttek az aktuális szituáció alapján választhatnak a direkt erre a célra kihelyezett postaládák kínálatból.

Bordás Andrea két évvel ezelőtt találkozott a manók üzeneteivel egy XV. kerületi játszótéren. Kisfiával azóta is rendszeres kapcsolatot ápolnak a manókkal, sőt gyakran otthon is vagy egy-egy „hagyományos” sétán is előkerülnek a mesebeli lények.

Ki a szobából!

2018 őszétől helytörténeti elemeket tartalmazó meséket is kézbesítünk az együttműködő települések igényeire szabva. A manóüzenetek sétára ösztönzik a családokat, amiből a gyerekek és a szülők is játékos keretek között tudnak meg többet a közvetlen lakókörnyezetükről, annak nevezetességeiről – mondta el Táncsics Judit. Hozzátette: a kisgyermekes családok hétköznapjaiba gyakran nem fér bele az, hogy változatos programokat szervezzenek maguknak. "Pedig mesével, játékossággal akár a legunalmasabb helyzetekből is izgalmas közös programokat varázsolhatunk. Az Ideki helytörténeti kiegészítésével ezt szeretnénk elérni. Mindeközben a szülők úgy tanulnak a játékos nevelésről, hogy a levél felolvasásán kívül semmilyen eszközre nincs szükségük. A település számára pedig hasznos, ha az ott élők jól érzik magukat és helyben tehetnek szert egyedülálló élményekre" – magyarázta a pszichológus.

Az önkormányzatok terjeszthetik el az egyedülálló magyar módszert

Az Ideki program népszerűsítéséhez olyan településvezetőket, önkormányzatokat keresünk, akik számára fontos a kisgyermekes családok pszichés jólléte, elkötelezettek a hazai innovációk iránt, és büszkék lakóhelyükre. A levelek postaládába helyezésén kívül minden mást mi, a program alapítói és a manók intéznek – magyarázta a Plukkido ötletgazdája, Táncsics Judit.

 

(cslad.hu)