2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

A középiskolában “veszítjük el” a gyermeket

A középiskola megkezdésével vesztik el a teljes kontrollt a gyermek felett a szülők - állapítja meg egy brit felmérés. A szülők jelentős részének ilyenkor már fogalma sincs arról, a kamasz mit eszik és iszik napközben, és arról is csak halvány elképzelései lehetnek, kivel tölti szabadidejét.

13 éves kor után a szülők elvesztik a gyermek élete feletti teljes kontrollt. Éles váltást hoz a középiskola megkezdése, hiszen a korábban a gyermek minden lépését óvó, figyelő anyukák és apukák azzal kénytelenek szembesülni, hogy egyre kevesebb dolgot tudnak porontyukról, aki megkezdi saját életét élni. A brit Independent című lap számolt be egy helyi vitamingyártó cég (Wellteen) által készíttetett kutatásról, amelybe 2000 családot vontak be, ahol 13-18 év közötti fiatal él. Az eredmény szerint tízből négy szülő aggódik a gyermeke étkezése és italfogyasztása miatt, 43 százalékuk talál a fiatal szobájában, ruházatában, vagy táskájában olyan édességpapírt, vagy gyorséttermi csomagoló anyagot, aminek a megvásárlásáról, illetve fogyasztásáról semmilyen információja sem volt. A válaszadók 39 százaléka nem tudta folyamatosan megmondani, hogy gyermeke éppen kivel tölti az idejét, illetve merre van a lakókörnyezetében.

A változás akkor áll igazán be, amikor már a szülőnek nem kell folyamatosan és mindenhova elkísérnie a gyermeket, éppen ezért tízből egy édesanya úgy érzi, 10 esztendős korában kezdett a fiatal önállósodni. Aki egyedül jár iskolába, edzésre, a barátaihoz, majd pedig haza, óhatatlanul is azt eszi, és ott, amit a többiek. Sőt, a lázadás egyik formája, hogy kipróbál olyan menüket is, amelyektől a szülei valami miatt óvták (mondjuk a korábbinál sokkal sűrűbben jár gyorsétterembe, mert gyermekként kívánsága ellenére is csak ritkán vitték el az ételek “egészségtelenségére” hivatkozva) - magyarázta a vitamingyártó cég szóvivője a lapban.

A felmérés szerint a szülők fele vitatkozik gyermekével az étkezés miatt, illetve azért, mert meglátásuk szerint nem eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget. A felnőttek aggodalmait táplálják a korosztályok közötti különbségek is. Mivel az édesanyák és édesapák kamaszkorában a mostaninál szűkebb volt a ropogtatni és nassolni való választék, sokan gondolják úgy, hogy a gyermekek is jóval többet fogyasztanak ezekből az élelmiszerekből, mint ők maguk tették annak idején. Felnőtt fejjel pedig kifejezetten egészségtelennek tarják ezeket a termékeket.

Miközben a chips rendszeres fogyasztásától a többség megóvná a fiatalokat, mert úgy érzi, a belső késztetés nincs meg a kevéssé értékes táplálékok elutasításához, a dohányzási szokásokról pozitívabb kép él a szülőkben gyermekeikről. Mindössze tízből négyen feltételezik, hogy a család szeme fénye van olyan meggondolatlan, hogy dohányozzon. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az ifjak 44 százaléka megkóstolta már, vagy rendszeresen szív cigarettát.

(csalad.hu)