Ejtőernyősök, folyékony nitrogén és dinnyenap - hétvégi programajánló

Fesztiválok egész sora várja a családokat ennek a forró hétnek a végén országszerte. A dinnyeszobrászattól (és természetesen versenyevéstől) a katonai ejtőernyős világbajnokságon át a tudományos bemutatókig számtalan programot kínálnak a rendezvények.

Katonai ejtőernyős világbajnokságot szerveznek Szolnokon a hétvégétől egészen augusztus 20-áig. Az eseményre harminckilenc ország csapata jelezte részvételi szándékát. A versenyzők három számban mérik össze tudásukat: lesz célba ugrás egyéni és csapatverseny, forma- és stílusugrás. Előbbi esetében, a célba ugrásnál a magyarok a nagy esélyesek - mondta el Bali Tamás ezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese. Ezen versenyszámban 1000 méterről ugranak ki a helikopterből katonák, és egy két centiméteres körbe kell érkezniük. Azt mérik, milyen közel sikerül földet érniük, és természetesen az nyer, aki minél közelebb áll meg az apró jeltől. Az eseményt pénteken 9 órakor nyitják meg a Hild terén, délután egytől kezdődik a verseny a szolnoki helikopterbázison és a szolnok-szandaszőlősi sportrepülőtéren a bemelegítő ugrásokkal. Szombattól aztán fél kilenctől indul a nyilvános és ingyenesen látogatható versengés.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon vasárnap fél tizenegytől a Fabók Mancsi bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című bábjátékot adja elő. Szombaton, ugyanebben az időben a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon a Kalimpa Színház A királykisasszony cipőjével szórakoztatja az érdeklődőket

Dinnyenapra várják a családokat szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Fellép a Rozsdamaró zenekar, a Körös Táncegyüttes és az Üllési Csicsergők, lesz lovasbemutató és délután egy órától dinnyeevő verseny. Aki inkább csak bámészkodna, az délután Tanács Attila dinnyeszobrász bemutatóján csodálkozhat rá, mi készülhet egy közönséges görögdinnyéből. Sok más mellett lesz dinnyekóstolás, népi gyermekjátszó, kalácssütés, íjásztatás, nemezelés, multimédiás játszótér és táncház.

Kazincbarcikán augusztus 20-áig tart a 6. Kolorcity Fesztivál, számtalan családi- és gyermekprogrammal. Például szombaton négy órától a Makadémián a Völgy parkban anyagtudományi játszóház lesz a Miskolci Egyetem munkatársaival, illetve látványos kísérletek zajlanak majd folyékony nitrogénnel, lesz mágneses lebegtetés, tűztornádó, mágikus ragacs készítés. Közben Kazinci klub gyermekverseket tanít, az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör festőiskolát indít. Öt órától a Mintapinty zenekar játszik, egy órával később az Eszter-lánc mesezenekar lép fel.

Összművészeti fesztivál zajlik a hét elejétől Mezőtúron szombat estig. Az “ArTúr” nevű eseményen szombaton este öt órától a Kézműves házban bűvész show, a Fesztiválszínpadon a négytagú Tom White & The Mad Circus tart “őrült cirkuszi” bemutatót. A beharangozó szerint a produkció “lüktetés, erő és dinamika, de mégis egy megfoghatatlan lazaság árad, a rockabilly”. Röviddel fél hét előtt, szintén a Kézműves házban a helyi Kacagó Bábszínház szórakoztatja az egész családot humoros, zenés és tanulságos mondanivalójú műsorával. Bábdarabjaikat úgy készítik, hogy a gyermekek mellett a velük érkezett felnőttek számára is érdekes, mulatságos legyen. Vasárnap a Túri Vásáron többek között szalmafonók, szűcsök, bőrdíszművesek, lószerszám-készítők, kézi szövők, fazekasok, mézeskalács-készítők is bemutatják tudományukat. A belépés minden programra ingyenes.

Koncertekből sem lesz hiány ezen a hétvégén. Szombaton Balatonfenyvesen tíz órától a Kultkikötőben a Rutkai Bori Banda mutatja be új albumát az Űrdöngölőket, 10 óra 30 perckor a Kobuci kertben a Kolompos zenél, tizenegytől a Harsányi Szürkemarha Fesztiválon az Alma zenekar muzsikál, negyed héttől a Siófokról induló Minimax Gyerekhajón a HandaBanda dallamaira pöröghetnek a fiatalok. Vasárnap négy órától a Tolcsvai Borfesztiválon az Apacuka zenekar, Kazncbarcikán fél öttől a Matiné zenekar lép színpadra.

Ezen a hétvégén is tart még a jászberényi Csángó Fesztivál, sok tánccal, népművészettel és muzsikával. Szombaton 10 órától a Római Katolikus Főtemplomban Folkmise lesz moldvai, gyimesi csángókkal és külföldi együttesekkel. Öt órától 800 résztvevővel zajlik a “Táncforgatag” zenés kavalkád. Vasárnap este hagyományőrző hazai és külföldi együttesek bemutatója, és tűzijáték zárja a programokat. Egész hétvégén az Aprók terén népi gyermekjátékok, tánc- és énektanítás várja a kis érdeklődőket.

A Vörösvári Napokon augusztus 20-áig szerveznek programokat. Most szombaton 11-18 óra között a Kacsa tónál Honfoglalás napot tartanak az Árpád Népe Hagyományőrző, Kulturális Egyesülettel: kis jurta játékokkal, íjászattal, kézműves udvarral, népi játékok udvarával és nagy társasjátékokkal.

(Család.hu)