Kirakatban Budapest – kreatív pályázat

A pályázat célja egy-egy olyan kreatív kirakat létrehozása Budapest szívében a Budapest Projekt Galéria kirakatában, amelyek megadott témák köré épülve – A Duna mint Budapest folyója, Te mit szeretsz Budapestben?, Budapest Sportfőváros 2019, Újrahasznosítás/környezetvédelem – látványosan mutatják be, hogy egy kis térnek is lehet sok mondanivalója. A projektet a világban számos helyen (New York-tól Londonon át egészen Sydney-ig) látható, külön műalkotásnak számító kirakatok ihlették. Ezek a kirakatok már önmagukban is remekművek: figyelem felhívóak, oda vonzzák az embereket, szórakoztatnak, valamint kulturális értékeket képviselnek.

A pályázók köre:

A Megbízók design, építész vagy művészeti szakon tanuló, vagy ezeken végzett kreatív szakemberek részvételét várják, korhatár nélkül:

- akik a jelen kiírásban meghirdetett feladat (kivitelezés, műszaki megvalósítás) elkészítésére vállalkoznak,

- akik a pályázat benyújtásával a pályázati kiírás feltételeit magukra nézve kötelezőnek fogadják el.

A pályaművek díjazása

A teljes megvalósításra – beleértve a tervezést, kivitelezést, bontást, esetleges karbantartást, anyagköltséget, oda- és visszaszállítást és a honoráriumot – témánként bruttó 400.000 Ft áll rendelkezésre, amely a megvalósítást követő 8 napon belül kerül kifizetésre. Utólagós elszámolás benyújtására nincs szükség.

A négy megpályázható témakör:

- A Duna, mint Budapest folyója: A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával kulturális és urbanisztikai fesztivál valósul meg immár harmadik éve szeptember elején Fővárosunkban. A Dunapest fesztivál célja a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítani a figyelmet. Csendesen, nyugalmat árasztva szeli ketté Budapestet ez a sokat látott, “zavaros, bölcs és nagy” víz. József Attilának a felszínen úszó dinnyehéj indította be róla a fantáziáját… És neked mi jut eszedbe fenséges folyónkról? A kirakat 2018. október 30. és november 24. között lesz látható. (installálásra fenntartott napok: október 28-29., bontás november 25. 12 óráig).

- Te mit szeretsz Budapestben? (Ünnepi hangulat): Aranyfényben úszik az Andrássy út, mézeskalács illatú melegséggel nyüzsög a Bazilika előtti tér, az emberek csomagokat lóbálva futkosnak a városban. Kíváncsiak vagyunk, te vajon a zsibongó vagy a meghitt Budapestet szereted jobban az adventi időszakban? A kirakat 2018. november 27. és 2019. január 5. között lesz látható. (installálásra fenntartott napok: november 25-26., bontás január 6. 12 óráig)

- Budapest Sportfőváros 2019: A 2019. évi Európa Sportfővárosa címet Budapest nyerte el, hiszen bebizonyította a város a sport támogatása iránti elkötelezettségét. Ebben a városban körülvesz minket a sport. Reggel biciklivel száguldunk végig csoportosan a Duna partján, hogy aztán a nap végeztével a konditerem felé vegyük az irányt. Szájtátva izgulunk a toronyugrás versenyzőiért a Batthyány téren, a vízilabdásaink újabb sikereiért a Margitszigeten, meccsnézés közben a sörünket szorongatva a Szabadság tér óriás kivetítője előtt és büszkén mosolygunk, mikor a külföldiek Puskást emlegetik. Te mire mozdítod a tagjaidat Budapesten? A kirakat 2019. január 8. és február 2. között lesz látható. (installálásra fenntartott napok: január 6-7., bontás február 3. 12 óráig).

- Újrahasznosítás/környezetvédelem: Visszautasítod a felesleges nejlonzacskókat a boltban? Nem iszod műanyag szívószállal a nyári hűsítőd? A gardróbodban csak a kellő mennyiségű ruhadarabokat tárolod? Minden kivágott fa helyett ültetsz egy csemetét? Addig firkálod tele a papírt, amíg egy talpalatnyi fehér hely sem marad rajta? Te mivel segíted egy élhetőbb Budapest jövőjét? A kirakat 2019. február 5. és március 2. között lesz látható. (installálásra fenntartott napok: február 3-4., bontás március 3. 12 óráig).

További részletek: itt.