2018-08-18 08:00:00 Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

A fiúk sportjára mindig több jut

Jobban megnyílik a pénztárca, ha fiúk csapatsportjának finanszírozásához van szükség pénzre - derül ki a brit oktatási minisztérium adataiból. A diszkrimináció-gyanús esetek ráadásul nem a magánszférában, hanem az iskolák gyakorlatában figyelhetők meg.

Diszkriminál a brit iskolák jelentős része - véli az Egyesült Királyság oktatási minisztériuma most nyáron kiadott jelentésében. A Huffington Post írása idézi a tárca megállapításait: “a sportok esetében törvénytelenség, diszkrimináció tapasztalható a különböző nemű csapatok megítélésében, például a fiúk hoki vagy cricket tevékenységére mindig több forrás jut, mint a lányok azonos sportágának csapataira”.

A dokumentum nem kötelező érvényű ajánlása szerint az intézményeknek a jövőben törekedniük kell az egyenlő elbánásra, és nem szabad különbséget tenniük a nemek között. “Jó látni, hogy a kormányzat a korábbiaknál jobban odafigyel a kérdésre” - mondta Ali Oliver, a fiatalok sportjával foglalkozó alapítvány (Youth Sport Trust) munkatársa.

A szervezet nemrégiben publikált kutatása szerint a 11-18 év közötti lányok sokkal kevésbé aktívak a sport terén, mint az azonos korú fiúk. Amikor például konkrétan azt kérdezték, hogy az iskolai sporttevékenység hozzásegíti-e őket bármilyen készséghez, ami a mindennapi tevékenységek során felhasználható számukra, a lányok kevesebb mint fele (45 százaléka) vélekedett így, míg a fiúk majdnem kétharmada (60 százaléka) válaszolt igennel.

A szigetországban az elmúlt években több program is indult, amivel a lányoknak és a nőknek igyekeznek bemutatni, hogy a sport az ő életük része is lehet. Az alapítvány azonban arra hívja fel a figyelmet, bármennyire is komoly munkát végeznek az iskolák a sportfoglalkozások szervezésével, arra is szükség lenne, hogy változzon az emberek, és pláne a tanárok szemlélete. Ali Oliver a lapnak arról beszélt, a lányok számára is nyilvánvalóvá kellene tenni, hogy milyen előnyökkel jár a rendszeres és csapatszintű mozgás. Hiszen azok előnyei nem csak a fiúknál érvényesülnek.

Az oktatási tárca vizsgálata nem pusztán a sportolási szokásokat és azok szervezését elemezte, hanem a nemek közti iskolai különbségtétel megnyilvánulásait is kereste. Arra jutottak, hogy célszerű lenne minden esetben azonosan kezelni a lányokat és a fiúkat. Jelenleg ugyanis például a háztartási tevékenységekkel foglalkozó órák jelentős része csak lányoknak, több, állóképességet, nagyobb izomerőt kívánó óra pedig csak fiúknak érhető el.

Példaként a textiltervező foglalkozást említették, ami mindkét nem esetében választható, azonban az ezzel együtt meghirdetett kárpitozásra csak fiúk mehetnek. Csak a lányok számára nyitott az élelmiszertechnológiai óra, és kizárólag a srácok mehetnek a fém megmunkálásával foglalkozó kurzusra. A kiválasztás kizárólag a diák nemét veszi figyelembe, ami pedig törvénytelen megkülönböztetés - vélekednek a jelentés készítői.

(Család.hu)