2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Életveszélyes is lehet a hirtelen sportterhelés

Egy autóbaleset hatásához hasonló károkat tud okozni az ember szervezetében a hirtelen, illetve készületlenül túlzásba vitt testedzés. Az amerikai Today című tévéműsorban arra figyelmeztettek, a vese súlyos károsodásához, illetve akár halálhoz is vezethet a durva terhelés.

Lauren Peterson bronxi illetőségű hölgy egyik délután úgy határozott, belefog a spinningbe, hogy ezzel folytassa alakja tökéletesítését. Akkor próbálta ki életében először a zenés, irányított, leginkább a szobakerékpárhoz hasonlító edzésformát. 15 perc után azonban szó szerint lefordult a nyeregből a 33 esztendős tanárnő.

„Akkora fájdalmaim voltak, hogy sírva fakadtam. Nagyon megijedtem, mert éreztem, hogy valami nagy probléma van, csak azt nem tudtam, hogy micsoda.” A hölgy beszámolója szerint izmai bedagadtak és rettenetesen fájtak, a vizelete kicsit később sötét színűre változott. Nem ment azonnal orvoshoz, otthon próbálta kipihenni a traumát, azonban ez nem sikerült neki. A sürgősségin később azt mondta neki az őt vizsgáló doktor, hogy szinte a csodával határos, hogy nagyobb károsodás nélkül átvészelte ezt a kellemetlen kalandot.

Ugyanis mint kiderült, a hirtelen jött intenzív izommunka hatására rhabdomyolysis alakult ki nála, amit a harántcsíkolt izmok károsodása okoz, ez pedig az elégtelen oxigénellátás hatására alakul ki. A dologgal a legnagyobb probléma, hogy a károsodás hatására szennyeződés kerülhet a véráramba, ami pedig akár a vese leállásához, vagy komoly károsodásához is vezethet. Sőt, akár halált is okozhat. Az amerikai média rögtön másik két esetről is beszámolt, amiben két fiatal hasonló panaszokkal és problémával fordult orvoshoz, szintén spinning után.

Maureen Brogan, a Westchester Medical Center orvosa azt mondta, a spinning egy nagyszerű tevékenység, azonban minden embernek tudomásul kell vennie, hogy – mint minden állóképességet igénylő sport esetében – figyelembe kell venni a fokozatosságot, és be kell tartani az edzők utasításait, iránymutatásait. A teljesen kezdők számára a gondot az jelentheti, hogy ezzel a tevékenységgel a test legnagyobb izmait dolgoztatják meg az emberek, ráadásul igen intenzíven. Ha pedig a mozgás túlságosan intenzív, hirtelen nem jut elég oxigén ennek a nagy mennyiségű izomnak. Ezért megduzzad, szakadások keletkeznek benne és károsodik a szövete.

„A folyamat hatására fehérje szabadul fel, ami pedig a vérbe kerülve károsíthatja a vesét” - mondta Brogan doktor, aki hat hasonló esetről tud az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban. Volt olyan beteg, aki hosszú ideig dialízisre szorult a túlerőltetés miatt. A Todaynak nyilatkozó szakember szerint szinte biztosan sokkal többször jelentkezik hasonló egészségügyi probléma, a kisebb sérülésekkor azonban az emberek vagy alig veszik észre, vagy pedig lábon kihordják a sérüléseket.

Hangsúlyozta, hogy semmi gond sincs a spinninggel, sőt, remek eredményt lehet vele elérni, azonban a fokozatosságot mindenkinek szem előtt kell tartania. Ha pedig valaki izomdagadást, hányingert, a vizelet színének elváltozását, gyengeséget érez edzés után, mihamarabb érdemes felkeresnie az egészségügyi ellátórendszert. Azért is, mert a tökéletes felépülés sok esetben csak megfelelő rehabilitációval érhető el.

(Család.hu)