2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Mennyire tiszták a magyarországi fürdővizek?

A hazai szabadvízi fürdőhelyek zöme, a 2014-2017. közötti időszak adatai alapján, kiváló minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere szerint. Kiváló a fürdővíz minősége a Fertő-tó, Hévízi tófürdő és a Tisza-tó esetében, illetve a Velencei-tó és a balatoni fürdőhelyek többségénél. A hazánk tavai és folyói fürdővizének mindössze hat százalékánál van gond a vízminőséggel - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet.

A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze a kockázat statisztikai értékelésével, ami nem csak egy-egy mintát, illetve azok vizsgálati eredményét veszi figyelembe, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi. A 2014-2017. közötti időszakra vonatkozó lista az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján.

A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy természetes fürdővizet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

Az OKI összesítése alapján az országos helyzetkép alapvetően pozitív, a 229 minősített fürdővíz 94%-ban kiváló vagy jó minősítést, 3%-ban tűrhető minősítést kapott. Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába (Göd, Felső gödi szabad strand; Makó, Maros Kalandpart; Mosonmagyaróvár, Mosoni utcai szabad strand; Jánd, Tisza-parti szabad strand; Tivadar, Tisza-parti szabad strand; Vásárosnamény, Gergelyiugornyai szabad strand; Tiszasziget, Turisztikai Központ "Szabadstrand").

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi szervek által elkészített fürdővíz profilja tartalmazza, amely részletes információkkal szolgál az adott fürdőhely vízminőségéről. (pl. tisztított vagy tisztítatlan szennyvíz bevezetése, állati trágya bemosódás, csapadék túlfolyó, ipari vagy mezőgazdasági tevékenység, stb.), valamint ezek értékelésére. A fürdővízprofilok elérhetőek a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak, valamint az OKI honlapján.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavak) - figyelmeztet az intézet.

(Család.hu)