2019-05-24 18:00:00 Máté Bence - Vértelen vadászat - Előadás

Hazamentési biztosítás: a nyár utazási újdonsága

Bevezeti az utazási szolgáltatásegyüttes fogalmát a Magyar Utazási Irodák Szövetsége július elsejétől – tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet alelnöke. Molnár Judit célként fogalmazta meg, hogy az utazók nagyobb biztonságban érezzék magukat. Ugyancsak változás, hogy megjelenik a hazamentési biztosítás.

Július elsejétől megváltoznak az utazási irodák tevékenységére vonatkozó jogszabályok, az újdonságok az utasok érdekeit fogják szolgálni – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

Az egyik legjelentősebb változás, hogy bevezetik az utazási szolgáltatásegyüttes fogalmát. Eddig az úgynevezett utazási csomagok esetén az utazásszervező által összeállított csomagot kapott az utas – repülőjegy, transzfer, szállás, ellátás, idegenvezető, programok –, amiért egy részvételi díjat határozott meg az iroda. Az új fogalom lényege, hogy az utas kapcsolatba lép a vállalkozással, az pedig elősegíti számára az egyes utazási szolgáltatások külön-külön kiválasztását és kifizetését, vagyis például az utas kérésére külön választják ki a repülőjegyet és külön a szállást – hangsúlyozta Molnár Judit.

Hozzátette, hogy június 30-ig a vagyoni kaució – amit az utazási irodáknak kötelezően biztosítani kell – csak az utazási csomagokra érvényes, viszont július 1-jétől már vonatkozik az utazási szolgáltatásokra is.

Mi is az a hazamentési biztosítás?

Az utazási irodáknak különböző feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy jogszerűen működhessenek. Az egyik ilyen, hogy vagyoni biztosítékkal kell rendelkezniük. Ez lehet pénzbeni letét, bankgarancia vagy biztosítás.

"Július elsejétől a vagyoni kaució mellé jön egy új biztosítás, fogalmazhatunk úgy, hogy ez a hazamentési biztosítás. Ha egy utazási iroda csődbe menne, akkor ez a biztosítás az éppen külföldön tartózkodó utasok hazaszállítására nyújt fedezetet. Változatlanul megmarad a vagyoni biztosíték, ami azoknak az utasoknak a kártalanítására szolgál, akik befizették az utazásukat, de nem tudtak elutazni" – közölte Molnár Judit.

(infostart.hu)