2019-03-22 00:00:00 Nemzetközi kiállítás a Népi Iparművészeti Múzeumban

Méhednek gyümölcse – avagy a táplálkozás szerepe a fogantatásban

Egyértelműen negatív hatással van a gyümölcsszegény táplálkozás a gyermekvállalást tervező hölgyekre – derül ki egy ausztrál kutatásból. A felmérésben részt vett nőknél az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása elodázta a kívánt gyermekáldás időpontját.

Nagyon sok mítosz lengi körül a táplálékfogyasztást, pontosabban egy-egy étel vélt vagy valós hatásait. Sokat lehet mostanság arról hallani és olvasni, hogy milyen anyagok kerülnek az ember szervezetébe akár a csapvíz, akár a húsok vagy gyümölcsök fogyasztásával. A szakemberek pedig jelzik, hogy a történetek egy részének valós ugyan az alapja, a vélt hatás azonban messze eltúlzott, a bevitt anyag – az esetek döntő többségében – elenyésző mennyisége miatt.

Még így is vannak, akik a gyermekáldásra készülve furcsa szabályok alapján változtatnak étrendjükön, mondjuk kivezetik, vagy minimálisra csökkentik a gyümölcsöt, félve a benne és rajta lévő kémiai anyagoktól – írja az Independent című brit lap.

Ausztrál kutatók éppen ezért egy 5.600 fő bevonásával készült kutatásban azt vizsgálták, milyen hatással van a fogantatásra az étkezés, illetve a különböző népszerű ételek fogyasztásának mértéke.

Az Adelaidei Egyetem elemzése szerint azok a hölgyek, akik havonta a legjobb esetben is csak három alkalommal fogyasztanak gyümölcsöt, másfélszer hosszabb idő alatt esnek teherbe azokhoz képest, akik háromnál többször iktatják be azt az étkezésükbe.

Az egészségtelen ételek (junk food) hatása ennél is jelentősebb. Aki babát szeretne, akkor teszi a legjobban, ha a rágcsálnivalókat (ide nem értve például egyes magvakat) minél jobban visszaszorítja az étrendjéből, mert a kutatás szerint minél többet fogyaszt valaki ezekből, annál nehezebb lesz eljutnia a kívánt állapotig.

Konkrétabban, a Dél-Ausztráliában működő egyetem kutatói azt mérték az étkezési szokásairól kikérdezett hölgyeknél, hogy aki heti négynél több alkalommal visz be a szervezetébe chipset, gyorséttermi ételeket és hasonló "táplálékot", az az egészségesebben étkező nőknél egy hónappal tovább kénytelen várni a kívánt babára. Talán meglepő módon a zöld levelű zöldségek (vagyis saláták) és a hal esetében semmilyen kimutatható hatás nem volt a bevitel és a terhesség kezdete között – írja a brit lap.

A kutatásról beszámoló cikkben felhívják a figyelmet, hogy a mítoszok terjedése és a gyermekvállalási kor kitolódása egyenes arányban nő. Hiszen az idősebb korban családalapításra vállalkozó hölgyek igyekeznek mindent elkövetni a siker érdekében, így étkezési szokásaikon is nagyobb hajlandósággal változtatnak, azonban nem mindig a megfelelő módon.

Claire Roberts professzor arról beszélt a lapban, hogy „a kutatás szerint növeli a termékenységet és csökkenti a teherbe esés időpontját az egészséges étrend, ami nélkülözi például a gyorséttermi kosztot". A szakdietetikus hozzátette azonban, hogy egyre több hölggyel találkozik, aki nem hozzáértő embertől, hanem szóbeszéd, vagy internetes tanácsok alapján kezd életmódváltásba, azt remélve, hogy azzal segít saját és leendő gyermeke egészségének.

(csalad.hu)