2019-01-20 10:00:00 Csíkoska és Pöttyöske és a bajba jutott kukák

Búcsú az alkoholtól?

Hamarosan végérvényesen leszoknak a nyugati társadalomban az alkoholról és a cigarettáról - véli az Imperial College professzora. Meglátása szerint a dohányáru szerepét az elektronikus pöfékelnivaló, a szeszét egy szintetikus lé veszi majd át.

A szigorú szabályozás és a divatos alternatíva hatására sosem látott mértékben hagynak fel a dohányzással a világ nyugati felén. Néhány évtizeddel ezelőtt ez elképzelhetetlen lett volna, amikor a cigizés kifejezetten divatos, sikkes, sőt, a nyugati kultúrkörhöz tartozás jelképe volt - egyik-másik márka marketingjének, illetve a mozifilmeknek köszönhetően. Aztán szépen lassan előtérbe kerültek az egészségügyi megfontolások, a józan ész, és háttérbe az üzleti érdek és az anyagi haszon. Így ma már nem menő fickók, hanem haldokló emberek képei virítanak a dobozokon, a dohányosokat pedig lassan a nyílt utcán sem látják szívesen cigarettával a kezükben.

David Nutt, az Imperial College professzora szerint hamarosan hasonló sorsra jut az alkohol is. Nem azért, mert a fogyasztása az érintett közvetlen környezetére is azonnali és káros hatással van, hanem a kellemetlen mellékhatásai miatt. Többek között a másnaposság és az egészségügyi panaszok okán.

Az Independent című lapban megjelent cikk arra emlékeztet, hogy az alkoholfogyasztás a másnapi gyötrelmek mellett komoly kiadást jelent az egészségbiztosítónak is. Az Egyesült Királyságban a 2014-15-ös költségvetési évben nagyjából 1,1 millió ember került kórházba közvetlenül az alkoholfogyasztással összefüggő okból, éves szinten az ártalmak kezelésére 3,5 milliárd fontot (mintegy 1200 milliárd forintot) fordítottak a szigetországban.

“Az alkohol többeket öl meg, mint a malária, az agyhártyagyulladás, a TBC és a dengue láz együttvéve. Nem lenne csodálatos dolog, ha ezt az italt lecserélnénk valami teljesen biztonságosra, ami nem okoz egyetlen halálesetet sem?” - teszi fel a költői kérdést a professzor, aki szerint a megoldást egy olyan szintetikus ital jelenthetné, ami segít az ellazulásban, de másnap nem okoz hányingert, fejfájást, és ami ennél is fontosabb, hosszabb távon egészségügyi problémákat.

A professzor elképzelése nem teljesen légből kapott. A korábban jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztó britek mintha kezdenének kicsit visszavenni a tempóból. Ez derül ki több, mostanság publikált felmérésből is. A Forbes magazin tavaly decemberben a BMI Research kutatását idézve közölte, folyamatosan csökken a borfogyasztás a szigetországban, az előrejelzés szerint 2021-ig évente átlagosan 0,2 százalékkal zsugorodik - pedig 2012-2016 között még évi 1,6 százalékkal emelkedett a megivott bor mennyisége.

Sőt, a vizsgálatok szerint folyamatosan nő az antialkoholista fiatalok száma is. A 16-24 év közöttiek negyede sosem iszik szeszes italt, sokan pedig ritkán és csak nagyon kis alkoholtartalmú frissítőket gurítanak le. “Az alkohol elhagyása lenne az emberiség legnagyobb közegészségügyi ugrása a történelem során” - állítja a brit Nutt professzor.

(Család.hu)