2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Megújul a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Több mint kétmilliárd forintból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély, a közbeszerzést e héten kiírták, a kivitelezési munkák várhatóan augusztusban kezdődnek - hangzott el pénteken a kastélyban tartott programbemutató sajtótájékoztatón.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az 1875 és 1879 között Ybl Miklós tervei alapján épült kastély felújításához 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, amelyet a kormány 571,5 millió forint hazai forrással egészít ki.

Kifejtette: a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg, erre a kormány 55 milliárd forintot különített el. Emellett a tavalyi 300 millió forintról 1,5 milliárdra emelték a népi építészeti emlékek felújítására szolgáló keretet, amelyből reményeik szerint idén további száz műemlék újulhat meg. 2016 és 2018 között 11,5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a világörökségi és a címre várományos helyszínek turisztikai fejlesztésére. Megjegyezte, Békés megyében a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok "lehet a következő magyar nevezés alanya" a világörökségi címre.

Latorcai Csaba elmondta, a határon túli egyházi épületek felújítására indították el a Rómer Flóris-programot és 2017 óta lehetővé tették, hogy a társasági adókedvezményt is fel lehessen használni a műemlékek értékmegőrző felújításához.

A helyettes államtitkár - aki a szabadkígyósit Magyarország legszebb neoreneszánsz kastélyának nevezte - hangsúlyozta, a kormány célja, hogy önfenntartó, funkcióval rendelkező épületek jöjjenek létre.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: az összegből a főépület földszintjét újítják fel, ahol kiállítótereket, vetítőtermet, ajándékboltot és kávézót alakítanak ki. Emellett felújítják a tetőt, a homlokzatot, teljes körű közműfejlesztésre, utólagos szigetelésre, gépészeti munkákra is sor kerül. Felújítják a tornyot, a pince egy részét és a félemeletet, valamint részben a kastély parkját, amely 1954 óta természetvédelmi terület.

Hozzátette, a turisztikai célú fejlesztés - építve a Wenckheim-család híres vendégszeretetére - a Vendégségben Wenckheiméknél gondolat köré épül, a látogatók kiválaszthatják, milyen szerepben szeretnék megnézni a kastélyt. Különböző élményelemeket is kialakítanak: az úgynevezett napfényes műteremben különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók; akik egy VR-szemüveg segítségével a kastély feletti repülés élményét is átélhetik.

Mivel a kastélyban sok egyedi megoldás létezett az egykori tulajdonosok korában, így például saját gázfejlesztővel és vízrendszerrel rendelkeztek, egy technikatörténeti kiállítást is berendeznének - tette hozzá.

(MTI, Fotó: Rosta Tibor/MTI)