2018-03-24 00:00:00 Bábtalálkozó

Holnaptól változik a CSOK: jóval könnyebb lesz lakáshoz jutni

A CSOK egyszerűsítéséről szóló új rendelet 2018. március 15-től lép életbe. Az egyik legfontosabb változtatás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti, de könnyebben vásárolhatnak a külföldiek és az adminisztráció is egyszerűbb lesz.

Március közepétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a Családi Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) igénylése. A március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás olyan családoknak is lehetőséget kínál, akik eddig nem igényelhették a támogatást, illetve számos egyéb könnyítést is tartalmaz.

Az egyik legfontosabb változás a már ingatlannal rendelkező családokat érinti. Eddig meglévő lakás mellé csak abban az esetben lehetett CSOK-ot kérelmezni, ha a juttatást újépítésű lakás vásárlására, építésére használta fel az igénylő. Ez most megváltozik.

"Használt ingatlan vásárlásánál már nem kizáró ok, ha valakinek van másik ingatlana, akár 1/1 tulajdonarányban. A második vagy harmadik ingatlant is meg lehet vásárolni CSOK felhasználásával, anélkül, hogy a régit eladnánk. A támogatással vásárolt lakást nem lehet befektetésnek használni, hiszen a vásárlónak életvitelszerűen ott kell élnie, azt viszont nem tiltja a rendelet, hogy a korábbi lakását bérbe adja. Jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a lakás kiadása a hitel törlesztő részletét is. Elképzelhető, hogy így a vásárláshoz lakáshitelre is szükség van (akár önerő nélkül), de jelenleg nagyon alacsonyak a hitelkamatok és magasak a bérleti díjak, így kitermelheti a bérlő a havi hiteltörlesztési költséget. Van olyan élethelyzet, amikor ez nagyon jól használható" – mondja Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat HitelCentrumának vezetője.

A külföldről hazatelepülő magyaroknak is könnyebb dolguk lesz. Eltörlik ugyanis azt a rendelkezést, hogy az igényléshez szükség van hat havi magyarországi munkaviszonyra. Elég, ha a kérelmező külföldön folyamatosan dolgozott, és vállalja, hogy Magyarországon hat hónapon belül elhelyezkedik a munkaerőpiacon.

A március 15-én életbe lépő új rendelet adminisztrációs könnyítéseket is tartalmaz. A hivatali sorban állás helyett számos feltételről elegendő lesz ezután teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozni. Például a fennálló házasságról, a gyermekek megszületéséről, a büntetlen előéletről, a köztartozás-mentességről és arról, hogy az igénylők közös háztartásban élnek.

A szabályozás ezentúl azt is megengedi, hogy az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK igénylése között az eddigi 120 helyett 180 nap teljen el. Ez használt ingatlanoknál kevésbé mérvadó, de az új építésű ingatlanoknál fontos változás lehet, hiszen korábban többen csúsztak ki emiatt a határidőkből.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli a március 15-én életbe lépő rendeletmódosítás szélesebb körben fogja megmozgatni az embereket, és a hatására hosszútávon tovább növekedhet a CSOK felhasználása az ingatlanvásárlásoknál.

(csalad.hu)