2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Öt dolog, amire minden gyermeknek szüksége van

Talán nem esik elég szó arról, milyen fontos a gyermekek mentális egészsége, pedig ha megértjük pszichológiai szükségleteiket, sokkal egyszerűbb azt is kitalálni, melyikben szenvednek esetleg hiányt.

Az orvosok folyamatosan próbálják megtalálni a depresszió kiváltó okait. Paul Fletcher, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint nem is biztos, hogy egymagában létező betegség, hanem inkább egy sor különböző feltétel együttállása.

Ezek lehetnek hormonális változások, nyugtalan éjszakai alvás, de okozhatja a szülők válása is. Az immunrendszernek, fizikai változásoknak és persze a személyiségnek is köze lehet a kialakulásához.

Martin Seager klinikai pszichológus, pszichoterapeuta összegyűjtötte az alapvető pszichológiai szükségleteket. Ha ez az 5 dolog rendben van egy gyermeknél, a depresszió kialakulásának esélye minimalizálható.

Szeretve lenni

Sokfélék vagyunk, sokféleképpen szeretünk és sokféleképpen érezzük, hogy szeretve vagyunk. Próbáljuk meg a szeretetünket úgy kifejezni a gyermekeink felé, hogy át is menjen az üzenet.

Ha mondjuk ugyan, hogy szeretlek, de közben e-mailekre válaszolgatunk, vagy azt mondjuk, hogy „szeretlek, de ha nem lesz 5-ös a matek dolgozatod, akkor megharagszom”, elsikkadhat a lényeg.

Ha a mesékben „minden jó, ha jó a vége”, de apa és anya folyton veszekszik, akkor a gyermek összezavarodhat.

Tartozni valahova

A gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy a valahová tartozás nem külső, hanem belső dolog, a kapcsolódás képessége. Ha a lájkokhoz, szelfikhez, teszteredményekhez mérik a valahová tartozásukat, azt a közösségi média ugyanolyan gyorsan el is veheti tőlük, mint ahogy megadja.

Ha az egyéniségen belülről fakad ez az erő, akkor az ember bárhová tartozhat és valódi barátokra lel.

Meghallgatásra találni

A szomorúsága és elkeseredése miatt gyakran lepisszegett gyermek tinédzserként már nem fog a szüleihez fordulni meghallgatásért. Meg kell nekik tanítani, hogy a beszéden kívül másfajta kommunikáció is létezik és azon keresztül is kifejezhetik, sőt meg is értethetik magukat, legyen az videoblog, blog, írás, dráma, zene vagy művészet.

Értelmesen élni

Nem mindig a nagy, jövőbeli célnak kell alárendelni magunkat, hanem a célhoz vezető utat is meg kell élni. A kudarcokat, a kicsi sikereket, a jelent. A gyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy az utazás ugyanolyan fontos, mint a cél elérése.

Megvalósítani valamit

Nem kell nagy dolgokra gondolni, a saját ütemükben elérni valamit, még haoly an kis dolgot is az, mint rendet csinálni az íróasztalon vagy megsétáltatni a kutyát, vagy befejezni a töri szorgalmit, igazi sikerélményt ad a gyermeknek. Nem kell megnyerni ehhez feltétlenül az interplanetáris csellóversenyt.

(Család.hu)