2019-02-21 19:00:00 Jin Wook Seo zongoraestje

Mi történik, ha nem működik a mobilparkolás?

Mi történik, ha szabályosan elindítjuk ugyan a parkolást a mobiltelefonunkkal, mégsem kapunk visszajelzést a parkolás elindításáról? Ennek járt utána a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

Valószínűleg elég sokan ismerik már a helyzetet, amikor elindítják a parkolást sms-ben, és hosszú perceken keresztül nem kapnak visszajelzést, hogy elfogadták-e parkolási szándékukat, vagy sem. Ugyanígy járt egy, a Kossuth Rádiónak nyilatkozó férfi, aki a kora reggeli órákban indított parkolást sms-ben, majd nekiiramodott, hogy elintézze ügyes-bajos dolgait. Pár perc múlva azonban, amikor visszaért az autójához, éppen egy „mikuláscsomagot” tettek a járművére.

Közben észrevette, hogy sms-ben jelzett a szolgáltató: nem sikerült a tranzakció. Utánajárás után, néhány nappal később az önkormányzat parkolási részlegétől kapott egy levelet, amelyben tovább is hárították a felelősséget a mobilszolgáltatóra, így a férfi felvette a kapcsolatot velük is. A cég pedig felajánlotta, hogy hajlandó jóváírni a kártérítést.

„Érvényes mobilparkolás akkor van, ha a fogyasztó megkapta a visszaigazoló sms-t. Addig, amíg nem kapta meg, sajnos nem lesz érvényes a mobilparkolás, és innentől kezdve a mobilszolgáltató cége válogatja, hogy üzletpolitikai megfontolásból hogyan kezeli azt az esetet, ha a fogyasztó nem időben kapja meg a visszaigazolást arról, hogy nem sikerült a tranzakció” – részletezte Horváth György,  a Budapesti Békéltető Testület elnökhelyettese .

Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ma Magyarországon többféle módon is igénybe lehet venni a mobilparkolást, így például telefonhívással. Ennek előnye, hogy régebbi, azaz nem okostelefonon is elérhető, és egyből egyértelmű visszajelzést kap a fogyasztó, hogy elindult-e a parkolás.

Továbbá sms-sel is igénybe lehet venni a szolgáltatást, viszont ennek hátránya, hogy az sms megérkezése késhet. Továbbá applikációval is lehet parkolni. Veres Mihály úgy vélekedett, hogy ez a legkényelmesebb mód, hiszen itt is rögtön visszajelzést kapunk arról, ha elindul, vagy leáll a parkolást. Emellett az alkalmazásban térkép is segíti az eligazodást, és egyéb kisegítő lehetőségeket is igénybe lehet venni. Sőt, ma már teljesen korszerű rendszerek is léteznek, amelyek érzékelik, hogy díjköteles helyen parkolunk-e, és azt is, hogy mikor állunk tovább.

(Híradó.hu)