2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Informatikai program indul a mozgáskorlátozottakért

A mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítésére nyert el 728 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást a Széchenyi 2020 program részeként a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). Az egyesület hatszáz súlyosan mozgássérült ember infokommunikációs akadálymentesítését tűzte ki célul, amelynek megvalósítása érdekében országos mentorhálózatot is kiépít - írta a Magyaridők.hu.

A projekt révén a négyvégtag-sérült és a kommunikációs nehézségekkel küzdő embereknek is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet.

A program módszertani segítséget kíván nyújtani, amely révén a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült embereknek lehetővé válhat az önálló ügyintézés. Az európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt több szempontból is nóvumnak számít. Olyan súlyosan mozgássérült és kommunikációban akadályozott embereket is bekapcsol a társadalmi rehabilitációba, akik csak kiegészítő eszköz segítségével képesek használni a számítógépet.

Emellett olyan informatikai eszközöket biztosít nekik, amelyek eddig állami támogatással nem voltak elérhetők. A fejlesztés eredményeként hatszáz súlyosan mozgássérült ember jut laptophoz, tablethez, alternatív egérkiváltó berendezésekhez, valamint az egyéni kommunikációs igényeinek megfelelő eszközökhöz. Egy könnyen kezelhető honlapot is kialakítanak, amelyen minden információ elérhető lesz, amely a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükséges.

A projekt magában foglalja a módszerek gyakorlati megvalósulását támogató, motiváló sorstársi mentorok, információs technológiai és szakemberek felkészítését is. A MEOSZ tagszervezeteinek fejlesztésével húsz szolgáltatási pontot alakít ki az országban, amelyek összekötik az infokommuniká­ciós eszközöket és applikációkat használó mozgássérült embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel. A MEOSZ nagy hangsúlyt fektet a közszolgáltatásban dolgozók tudatformálására is; érzékenyítő workshopokat tart számukra. A projekt február 1-jén kezdődött, és várhatóan 2021. január 31-én fejeződik be.

(Magyaridők.hu)