2019-03-19 19:00:00 John Mayall koncertje az Akvárium Klubban

Komoly veszély fenyegeti az online világ játékosait

Az internetezők több mint fele rendszeresen játszik online, mégsem figyel a fiókja biztonságára. A gyermekek is veszélyben vannak.

Az online játékok gyártása és üzemeltetése viszonylag rövid idő alatt rendkívül jövedelmező iparággá vált. Olyannyira, hogy több online regisztráció van, mint valaha. A Kaspersky Lab legfrissebb kutatása szerint az emberek 53%-a játszik rendszeresen, ugyanez az arány picit nő a fiatalabb korcsoportban, a 25-34 évesek 64%-a, míg a 16-24 évesek 67%-a játszik.

Ez azonban jövedelmező pénzforrás a bűnözőknek, hiszen a feltört fiókokat könnyedén értékesíthetik a feketepiacon. A kiberfenyegetések ellenére az online játékosok rendszeresen sebezhetővé teszik a fiókjaikat, az elmentett játékmeneteiket, a személyes adataikat – potenciálisan akár pénzüket is.

A globális játékközösségek felhasználóinak száma a legújabb becslések szerint 2,2 milliárd és 2,6 milliárd között van, és folyamatosan nő. Ezzel az iparág egyértelmű célpontja a számítógépes bűnözőknek, akik megakadályozzák az online műveleteket, azért, hogy hozzáférjenek olyan értékes adatokhoz, mint a jelszavak és bankkártya adatok. Az Xbox és a PlayStation online felületei elleni támadások ezt sajnos már bizonyították is.

Mivel az embereknek több mint a fele játszik online rendszeresen, ezért a kiberbűnözőknek nincs nehéz dolga, hatalmas mennyiségű lehetséges célpont közül válogathatnak. A játékok hozzánőnek a gamerek mindennapjaikhoz, sokszor éjszakákat áldoznak fel, időt és pénzt sem kímélve, hogy szinteket lépjenek a játékban, így komoly érzelmi törést jelenthet egy felhasználó fiók feltörése és a játékmenet elvesztése.

Ezenkívül – mivel számos online profil össze van kapcsolva – az áldozatok egy fiók meghekkelésével további fiókok hozzáférését is elveszíthetik, például az emailek és a közösségi média profilok fiókjaihoz, amelyek rendkívül sok szempont szerint fontosak a felhasználóknak.

Mindez olyan probléma, amivel mindennap találkozhatnak azok a felhasználók, akik nem gondoskodnak megfelelő védelemről.

Néhány óvintézkedéssel azonban megelőzhetőek ezek a gondok, például egy erős jelszó és egy eredményes számítástechnikai biztonsági program használatával. Így nemcsak a fiókjaikat védhetik, hanem a játékokat, játékmeneteket, és a személyes adataikat is. – magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részleg vezetője.

Azért, hogy megvédje online fiókjait, köztük a játékokat, használjon jelszókezelő alkalmazást, amely funkció tárolja az összes jelszót, és könnyű hozzáférést biztosít a PC-k, a Mac-ek és az okostelefonok számára. Az automatikus jelszógeneráló erős jelszavakat hoz létre, így csupán egy mester jelszó megjegyzésére van szükség.

(csalad.hu)