2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Vigyázat! Újra itt az afrikai sertéspestis

Afrikai sertéspestist regisztrált egy háztáji állományban alig több mint hét kilométerre a magyar–román határtól a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

A romániai Mikolában egy háztáji állományban elhullott sertések kapcsán merült fel az afrikai sertéspestis gyanúja január 6-án. Az ASP tényét csütörtökön a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette. A gazdaságban lévő, még élő sertéseket hatósági intézkedésre leölték, majd ezt követően a fertőtlenítést is haladéktalanul elvégezték a szakemberek.

A fertőzés lehetséges forrásának azonosítása, a járványügyi nyomozás folyamatban van. A kór terjedésének megakadályozása érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek a román állategészségügyi szakemberek. Ennek részeként a gazdaság körül 3 kilométeres övezetben védőzónát, valamint 10 kilométeres körben megfigyelési zónát jelöltek ki. A megfigyelési zóna átnyúlik Magyarország területére is.

A magyar Állategészségügyi Szolgálat haladéktalanul kijelölte Magyarországon a megfigyelési zónát. Ez alapján Méhtelek és Garbolc teljes közigazgatási területe, Nagyhódos település egy része, valamint Rozsály és Zajta települések külterületeinek egy része került korlátozás alá.

A korlátozás alá vont területen az állatorvosok hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása.

A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelet minden megbetegedett vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis .

(csalad.hu)