2019-01-23 19:30:00 Bogányi Gergely koncertje a Zeneakadémián

Feleség kereséstől a Tejútrendszerig – programajánló

Nincs könnyű dolga annak a vitéznek, aki feleséget szeretne magának választani, derül ki Vitéz László kalandjaiból. Aki még ennél is tovább menne, annak a galaxis ismert részeit mutatja be különleges látványtechnikával a pécsi Planetárium. A hétvégén lesz koncert és indiai kalandozás is.

Trombita, kürt, harsona, tuba – a rézfúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a gyermekek a soron következő Hangszervarázs programon, vasárnap az Erkel Színházban kilenc órától. A négy és tíz év közötti korosztálynak szóló programsorozat mostani állomásának is az a célja, hogy a résztvevők már kis korukban megismerjék a muzsika örömét, a dallam és a ritmus varázsát, rákapjanak a koncertre járás és a zenehallgatás ízére. A zenekari hangszereket most is interaktív játékok segítségével mutatják be a művészek, akik természetesen nagyokat zenélnek egyre értőbb közönségüknek. A sorozat utolsó foglalkozása február 4-én lesz, amikor az ütős hangszerekkel találkozhatnak majd a gyermekek az Erkel Színházban kilenc órától.

Vitéz László menyecskét keres! Méghozzá szombaton 14 órától a Hatszín Teátrumban. Az egy felvonásos, 40 perces bábjátékban a jól ismert piros ruhás hős nagy dologra vállalkozik, ugyanis a Nagymamucikájától azt a feladatot kapja, hogy találjon magának feleséget. A nagy kaland során találkozik többek között kapucni ficni-fecni-pacni urasággal, és egy cumis képű paradicsompofával. Az út során természetesen nem várt nehézségeket kell leküzdenie Vitéz Lászlónak, aki a 3-12 év közötti fiatalok délutáni szórakoztatására vállalkozik a hétvégén.

A Játékszínben egy klasszikus bábjátékkal, a Süsü, a sárkánnyal várják a gyermekeket szombaton 11 órától. A zenés előadás elsősorban a nagyobbaknak jelenthet jó kikapcsolódást, hiszen egy szünettel két órán keresztül csetlik-botlik a színpadon a bájos egyfejű, de minden három évnél idősebb sárkánykedvelő nézőt várnak a programra. A produkciót jegyző "Jármika" Jövőkép Gyermek Alapítvány szerint a mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik, mégpedig az, hogy aki nem olyan, mint én, vagyis más, az nem biztos, hogy ellenséges, sőt, az sem biztos, hogy más, mint én.

Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban a Galóca bábszínház két kicsi mesével szórakoztatja az érdeklődőket a vasárnapi matinén, 10 óra 30 perctől. A só című darab egy királyról szól, akinek három lánya van. Mindhárman szeretik őt, de az uralkodó nem tudja, hogyan ossza el közöttük a birodalmát. Ahogy bemutatják, mennyire szeretik apjukat, az egyik azt találja mondani, hogy úgy, mint az emberek a sót. Lesz is ebből nagy felzúdulás, a királylánynak el kell hagynia a palotát. Ám nagy szomorkodva, útközben összetalálkozik a herceggel – és a történet máris derűsebbre fordul. A másik előadás is előkelő szereplőket vonultat fel, a címe: A malacon nyert királylány.

Nagy utazásra várja a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a fiatalokat szombat délelőtt. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött Világjáró gyermekek sorozatban most India kerül sorra, megelevenednek a távoli ország meséi, szokásai, felvillantják az indiai kultúrát, hagyományait. Lesz sok más mellett hennafestés, szitár zene dobszó kíséretében, tánctanítás és közös virágfüzér.

Pécsen, a Zsolnay Negyed-Planetáriumban pénteken 16 órától és szombaton 11 órától Helyünk a világegyetemben címmel hat éves kortól ajánlott 50 perces előadás lesz a fiataloknak. Bemutatják a planetárium működését, majd a csillagok és csillagképek rövid ismertetése következik a Digitárium minden látványelemét felvonultatva. A program az ismerttől az ismeretlenbe, a közelitől a távoli felé kalauzolja a nézőt. A nagyobbaknak szól (nyolc éves kortól) szombaton délután négy órától a Kalandozás a csillagos égbolton című előadás, ami a szervezők szerint „a legszínesebb planetáriumi előadás”. Mint írják, a Digitárium segítségével egy pontos égboltképet kap a látogató, melyet derült idő esetén a valóságban otthon is megfigyelhet. A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A különleges látványtechnikával láthatóvá válnak a Naprendszer égitestjei, a Tejútrendszer és a világegyetem emberiség által már feltérképezett részei.

A tudománynál maradva, a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont vasárnapi programsorozatában az óceánok világába kalauzolják el a 7-12 év közötti fiatalokat. A fél 11-kor kezdődő, másfél órás programra a korlátozott létszám miatt érdemes előre regisztrálni. A foglalkozáson kiderül aztán, hogy melyik állat kapta a közelmúltban a legrondább állat címet, melyik élőlénynek van távcsőszeme, és miként fest egy ilyen különleges testrész a valóságban. A nem túl szívmelengető látványt nyújtó tengeri uborkát is bemutatják, kiderül, hogy vajon a furcsa teremtmény növény, vagy állat-e. De nem ez a szerzet lesz az egyetlen furcsa jószág, amit az érdeklődő ifjak megismerhetnek.

(Család.hu)