2018-12-17 19:00:00 Molnár Ferenc: Liliom - a Gyermekmentő Szolgálat jótékonysági színházi előadása

Szatmárnémeti diákok nyerték a Demokrácia 1x1 vetélkedő döntőjét

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium "Éneklő borz" nevű csapata nyerte meg a Demokrácia 1x1 elnevezésű középiskolai vetélkedő döntőjét - közölte a Nemzeti Választási Iroda. A fiatalok 159 csapat közül bizonyultak a legjobbnak.

A Nemzeti Választási Iroda és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága szeptemberben hirdette meg vetélkedőjét a Kárpát-medencei középiskolás diákok számára.

A vetélkedő célja az volt, hogy a fiatalok átfogó ismereteket szerezzenek a demokrácia, az emberi jogok, az állampolgárság, a választási rendszer és a nemzetközi intézmények témakörében. A vetélkedőre 159 csapat (636 külhoni magyar diák) jelentkezett: a Felvidékről 6, Kárpátaljáról 13, Erdélyből 62, a Vajdaságból 77, Horvátországból pedig egy csapat.

Az első fordulóban, novemberben a diákok a saját iskolájukban írták meg a tananyag alapján összeállított tesztet. A második, regionális fordulóban az elméleti tudáson kívül a tanulók gyakorlati tudásukról is számot adtak: voltak a vitakészséget, az érvelést mérő feladatok is.

A csütörtöki döntőbe 11 csapat jutott be: egy-egy csapat a Felvidékről, illetve Kárpátaljáról, öt csapat Erdélyből, négy pedig a Vajdaságból. A döntőben a csapatoknak nem csak lexikális tudásukra, de kreativitásukra is szükségük volt, az írásbeli feladatok mellett a zsűri értékelte előadásmódjukat és vitakészségüket is.

A versenyen a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium "Éneklő borz" nevű csapata ért el első helyezést (Románia). A második a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium "Filokrácia" nevű csapata lett (Románia). A harmadik helyezett a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium "Bulé" nevű csapata (Románia).

A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kaptak, a legjobb csapatok pedig 2018-ban az Európai Parlamentben tehetnek látogatást.

(MTI, Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)