2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Nemzeti Kastélyprogram a gyermekekért

Ingyenes osztálykirándulások várják a diákokat a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram helyszínein. Jelenleg 11 várban ismerkedhetnek a tanulók a múlttal, de nem hagyományos, hanem kifejezetten modern, élményszerű technikák segítségével.

Újfajta módon, a pedagógia innovatív eszközeivel igyekszik bővíteni a kormány a gyermekek táboroztatási, osztálykirándulási lehetőségeit – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterhelyettese. Rétvári Bence megjegyezte: bővül az erdei iskolák kínálata, és különböző tematikák alapján dönthetnek a szülők arról, hova küldik gyermekeiket a hosszú nyári szünet ideje alatt.

Tematikus táborok nyílnak a diákoknak

Lesznek nomád- és kaland táborok, fontos téma lesz a nemzeti identitás, a hagyományőrzés, a digitális világ, illetve a családi életre nevelés. Hozzátette: a pedagógusok bevonják a diákokat a tanulásba, és a hagyományostól eltérő eszközökkel adják át az ismereteket. Ezzel összefüggésben megjegyezte: a megújulásban a Nemzeti Kastélyprogramban résztvevő kastélyok is jelen vannak.

Újszerű, modern technika segíti megismerni a múltat

Virág Zsolt, a program végrehajtásáét felelős miniszteri biztos elmondta: a bevont 39 műemlékből 11 épület már megnyílt a nagyközönség előtt. Ide ingyenes osztálykirándulásokat szervezhetnek az iskolák. A diákok kötetlen környezetben újszerű ismeretekkel gyarapodhatnak. Felmérések alapján a tudás ilyen szintű átadása háromszor hatékonyabb a hagyományosnál.

A program 55 milliárd forintból gazdálkodhat. Egy-egy helyszín fejlesztésére 1,5 milliárd forint uniós támogatás jut, de ahol több a forrásigény, a kormány kiegészíti az összeget. A programban résztvevő minden helyszín megkapja a minivilág-védjegyet, amely többek között a gyermekeknek szóló kiállításokat és a beöltözési lehetőségeket jelzi. A múzeumpedagógiai foglalkozás is az alapcsomag része. A kincskereső játékok népszerűek a gyermekek körében, a történelmi csapatjáték az idősebb diákoknak, a kerti attrakciók az óvodásoknak nyújtanak lehetőségeket.

Kiderül, hány fok volt télen egy várban

A részleteket ismertetve Virág Zsolt elmondta, hogy a fejlesztések óta a Diósgyőri Várban megháromszorozódott a látogatók száma, akik többek között azt is megtudhatják a digitális technika segítségével, hogy milyen volt a hőérzet a várban, vagy egy télen hány gyertyát használtak el az ott élők.

Az Egri Vár a második leglátogatottabb vár Magyarországon. A vár teljes felújítsa után létrejön a várfalsétány, lesz működő felvonó, és lesznek korabeli, kipróbálható fegyvermásolatok is, egy új kiállítás pedig a gyógyítást, orvoslást mutatja be. A gasztronómiát egy korabeli pékség szolgáltatja majd.

Az Esztergomi Várban jól működik a vármúzeum. A fertődi Esterházy-kastély az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya, amelynek főépülete a fejlesztést követően újra teljes pompájában lesz látható. A Gödöllői Királyi Kastélyban a narancsház új ismereteket nyújt majd. A Gyulai Várban 24 kiállítóterem működik, és népszerűek a szombatonként megtartott programok. Egy év alatt az ország harmadik leglátogatottabb kastélya lett a Gyulai Almássy-kastély. A keszthelyi Festetics-kastélyban pedig megnyílt az Arcképcsarnok kiállítás, a Pálmaház és a hibiszkuszház.

A Nagycenki Széchenyi-kastély elsősorban a 7. osztályos gyermekekre fókuszál, hiszen a diákok ekkor tanulják a reformkor eseményeit. Lesznek történelmi csapatjátékok, és a gyermekek megismerhetik Széchenyi újításait is. A sárospataki Rákóczi Várban régészeti leletekkel ismerkedhetnek a látogatók, ahol az ágyúöntés technikáját is megfigyelhetik. A Szigetvári Várban már működik a Zrínyi Miklós kiállítás, a fejlesztést követően pedig lesz virtuális élménytér és interaktív vizes terepasztal. A Várpalotai Zichy-kastély pedig a trianoni múzeumnak ad otthont.

(Család.hu, Fotó: Vajda János/MTI)