A britek is betiltják a gyermekverést?

Wales és Skócia tiltólistára tenné a gyermekek testi fenyítését - követve az európai államok legtöbbjében, így Magyarországon is már régen bevezetett szigort. Angliában ugyan elméletileg tilos megverni a gyermeket, de van kivétel, amikor a törvény jogosnak ítéli a bántalmazást.

Anglia maradhat a környéken az egyetlen terület, ahol még mindig törvényesen meg lehet verni egy gyermeket - hívja fel a figyelmet a brit Independent című lap. Skóciában és Walesben ugyanis azt tervezik, bezárják a kiskapukat, és kerek-perec betiltják a fiatalok testi fenyítésének minden formáját.

Huw Irranca-Davies walesi gyermekügyi miniszter azt mondta, “nem hagyhatjuk tovább szó nélkül egy modern és progresszív társadalomban a fiatalok fizikai fenyítését. Jó irány, hogy a kormány megteszi a szükséges lépéseket a gyermekek védelme érdekében, miközben igyekszik a szülőknek segíteni az alternatívák megtalálásában, ami pozitív és hatásos megoldás a problémák kezelésében”.

A két helyi parlamentben hamarosan elfogadják a szükséges jogszabályokat, és például Magyarországhoz, és az Európai Unió legtöbb államához hasonlóan törvényileg betiltják a családon belül legkiszolgáltatottabb emberek megütését.

A brit gyermekvédelmi alapítvány, az NSPCC munkatársa a lapnak arról beszélt, örömmel támogatják a változtatást, hogy végre megszűnik az “indokolt büntetés” kategória. “Hibás hozzáállás, hogy miközben a felnőttek közötti bántalmazás esetében - helyesen - nincs, a gyermekekkel szemben alkalmazott erőszak után van felmentő kivétel” - véli az alapítvány, amelyik a bántalmazás ellen kampányol és igyekszik segíteni az ifjú áldozatoknak.

A helyzet ugyanis az, hogy bár Angliában tilos a gyermeket megverni, az általános szabály alól van kivétel! Vagyis tulajdonképpen pofozható a gyermek, amennyiben “indokolt büntetésről” van szó. Ez bizony annyira nem tréfadolog, hogy ezzel a lehetőséggel nem csak a szülők, hanem akár a bébiszitterek, vagy óvónők is élhetnek. Alapesetben természetesen nem, azonban amennyiben a szülőktől felhatalmazást kapnak rá, teljesen nyugodtan arcon, fenéken üthetik a kicsiket.

Az Independent megjegyzi, hogy a törvény előtt minden eset egyedileg kezelendő, vagyis ha elcsattan egy “nevelő célzatú” pofon, a körülmények vizsgálata után jelenthető csak ki róla, hogy jogos és törvényes volt. A lehetőség azonban mégis ott van. A komoly veréseket azért szerencsére a szigetországban is tiltják, azokra nem mondhatja egyetlen szülő sem, hogy a gyermek érdekében bántalmazott. Ha a fiatal testén a fenyítés sérülést okoz, túlzott fájdalmat, szenvedést eredményez, a bíróság nem lehet elnéző.

A helyzet a felmérések szerint folyamatosan javul, az emberek kezdik belátni, hogy még ha bizonyos esetekben jogukban is áll fizikai fenyítést alkalmazni, jobb más megoldást keresni a probléma kezelésére. A walesi kormány által közölt felmérés szerint kevesebb mint 10 esztendő alatt megduplázódott azok száma, akik szerint jogos a teljes tiltás. Míg 2007-ben a megkérdezettek alig 18 százaléka értett egyet a dologgal, 2015-ben már 47 százalék. Ami azonban azt is mutatja, hogy a többséget az adatfelvétel idején még nem sikerült meggyőzni.

Jelentősen csökkent azonban azok száma, akik bevallották, hogy olykor megpofozzák a gyermeküket: 2007-ben a megkérdezettek 57 százaléka, míg 2015-ben már csak 22 százaléka válaszolt így. Visszaesett azoknak a száma is, akik szerint szükség esetén a pofon a megoldás, amit alkalmazni is kell, 20 százalékról öt százalékra a vizsgált két időpont között. Arról nem szólt a brit lap cikke, hogy Angliában tervezik-e a gyermekvédelmi törvény szigorítását, illetve a 2004-ben hozott “indokolt büntetésről” szóló passzus törlését az érintett jogszabályból.

(Család.hu)