2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Alkalmazott és vezető egyaránt jól jár, ha a cég családbarát

A Celanese Magyarország Kft. kapta a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom által alapított Az év családbarát vállalata díjat a nagyvállalatok kategóriájában. Katona István ügyvezető igazgatót arról kérdezte a Család.hu, vezetőként miért fontos számára, hogy a cég élen járjon a családbarát szemléletű foglalkoztatásban?

Mit gondol a családbarát szemléletet megvalósító munkahelyekről?

Az, hogy egy vállalat családbarát legyen, a mai világban elengedhetetlen. A Celanese Magyarország Kft. tizedik születésnapját ünnepelte az idén, és ez az évforduló azt is jelenti, hogy nem csak a nálunk dolgozó munkatársak átlagéletkora emelkedett fennállásunk óta, hanem azt is, hogy a családalapítás kérdésköre egyre fontosabbá válik számukra. Egy vállalatnak ma már tudatában kell lennie, hogy a kollégák teljes joggal várják el a munkahelyüktől, a főnöküktől azt, hogy segítsen a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében. Én ezt nevezem elsősorban családbarát vállalati stratégiának. Mi is évek óta ezen dolgozunk.

Honnan indultak el annak idején és mit jelent az Ön számára a Három Királyfi, Három Királylány díja?

Először a kismamákkal kezdtünk el foglalkozni. Az volt számunkra fontos, hogy azok a kollégák, akik szülési szabadságra mennek, ne azt érezzék, amikor vissza akarnak térni a munkába, hogy elszakítjuk őket a családjuktól, hanem azt, hogy munkájukkal értéket teremtenek, és fontos részei a vállalatnak. Számomra ez a díj egy komoly visszacsatolás arról, hogy jó úton járunk.

Hány munkatársa van a cégnek? Közöttük hányan vannak szülési szabadságon, illetve tértek vissza a mközelmúltban a munka világába?

Nálunk 350 fő dolgozik, több, mint 25 kismamánk van jelen pillanatban szülési-vagy gyermekgondozási szabadságon, és emellett 20 kismamánk tért vissza hozzánk az elmúlt évben.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a munkatársaknak családbarát vállalatként?

A többi között elérhető számukra, hogy távmunkában, részmunkaidőben, vagy adott esetben heti rendszerességgel otthonról dolgozhassanak, de ugyanígy megtalálható például a vállalat által nyújtott Cafeteria elemek között a már jól ismert hiteltámogatás, vagy az óvoda-, iskolakezdési támogatás. Vannak emellett egészségmegőrző támogatások is, amelyek kibővíthetők a családtagok számára is. Az iskolai, óvodai szünetekben a munkatársak gyermekeit szakképzett gondozók foglalkoztatják a helyszínen, színes és változatos programokkal. Így a szülő is nyugodt és a gyermek is jól érzi magát.

Mit kapnak mindezekért cserébe, erősebb az anyukák lojalitása a cég felé?

Sokkal lojálisabbak. Nagyon hálásak azért a rugalmasságért, amit a vezetőink biztosítanak nekik, valóban elkötelezettebbek, elhivatottabbak, hosszabb távon terveznek a céggel, hiszen nálunk a lehető legideálisabban megvalósul a munka és a magánélet egyensúlya.

Anyagilag is megéri egy cégnek, hogy kisgyermekes anyukákat alkalmazzon?

Nyilvánvalóan elsősorban nem az anyagi része vezérel minket, de ki kell emelnem, hogy a családbarát tevékenységek valóban nagyban növelik a dolgozók elkötelezettségét, ami kedvező hatással van a fluktuációra, ennek következtében pedig természetesen az ezzel kapcsolatos kiadásokra is. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a vállalatok által befizetett szociális hozzájárulási alapból visszaigényelhető kedvezmény milliós nagyságrendű is lehet egy közép- vagy nagyvállalatnál. A családbarát vállalati modell nem csak helyes, de egyben gazdaságilag is jogos döntés.

Tíz évvel ezelőtt még ritkaság számba ment, ha egy apa maradt otthon a gyermekével gyesen, gyeden. Mi a helyzet manapság? Apukák is igénybe veszik a különböző szolgáltatásokat?

Egyre többször fordul elő, hogy az apukák maradnak otthon a gyermekükkel, veszik igénybe az általunk kínált szolgáltatásokat, de azért a trend a régi: a legtöbb esetben még mindig az anyuka az, aki a gyermekével tölti a szülési szabadságot. Ám természetesen a mi családbarát kezdeményezéseink ugyanúgy érvényesek az apukákra, mint az anyukákra.

(csalad.hu)