2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Akár 25 ezer forinttal több pénz a nyugdíjasoknak

Háromféle összeget kapnak ebben a hónapban a nyugdíjasok, az, aki 125 ezer forintos ellátásban részesül, csaknem 25 ezer forinttal több pénzre számíthat. A bankszámlára utalás ma kezdődik, a postás november 15-től viszi a pénzt.

Ebben a hónapban háromféle összeget kap 2 750 000 nyugdíjas: a már megszokott ellátást, a nyugdíjkiegészítést és a nyugdíjprémiumot – jelentette be a család és ifjúságügyekért is felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: azok számára, akik bankszámlára kapják a nyugdíjukat, már ma utalják a pénzt, a postás pedig november 15-től, a kézbesítésnek megfelelő rend szerint viszi ki az ellátást és a kiegészítéseket. Az államtitkár közölte, hogy egy 125 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas ebben a hónapban csaknem 150 ezer forintra számíthat, hiszen a szokásos összeg mellett megkapja a 12 ezer forint nyugdíjprémiumot és a 12 ezer forint kiegészítést is.

Prémium idén először

A nyugdíjprémiummal összefüggésben Novák Katalin elmondta: Magyarországon ilyet most fizetnek először. Összege legfeljebb 12 ezer forint lehet, ezt mindenki megkapja, akinek rendes ellátása eléri a 80 ezer forintot. A törvény szerint a kiegészítés csak a nyugdíjkorhatárt betöltötteknek jár akkor, ha a GDP meghaladja a 3,5 százalékot. Az idei prognózis 4,1 százalékos. A kormány úgy döntött, hogy azok is megkapják a pluszt pénzt, akik nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek.

Megvehetik, amit megszoktak

A januári 1,6 százalékos nyugdíjemelés 0,8 százalékos kiigazításának az a célja, hogy a nyugdíjak megőrizzék vásárlóértéküket. Az államtitkár kijelentette: az idősek arra számíthatnak, hogy bármekkora legyen az áremelés, meg tudják vásárolni az általuk megszokott termékeket. Ennek a kiigazításnak a mértéke jövő januártól beépül az ellátásba, amikor újabb 3 százalékos emelés lesz.

Támogatás jár a beteg gyermekükről gondoskodóknak

Novák Katalin beszélt arról is: egy törvényjavaslat szerint a beteg gyermeküket tartósan, legalább 20 évig ápoló nyugdíjasok havi 50 ezer forint kiegészítésre számíthatnak azért, hogy idős korukban is garantált legyen számukra a biztos, nyugodt megélhetés.

(Család.hu)