2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Sok adósa van az adóhatóságnak

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Szeptember végén 2.889 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint tízmillió forinttal, és 1.856 társaság, szervezet egyenként több mint százmillió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak – derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a tízmilliós küszöbértékkel számolva mintegy 28,9 milliárd forinttal, a szervezetek a százmilliós küszöbbel 185,6 milliárd forinttal tartoztak szeptember végén. Együttes minimális tartozásuk mintegy 214,5 milliárd forint volt.

A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben több százmilliós – egyes esetekben milliárdos – követelése van az adóhatóságnak.

A tízmillió feletti tartozással rendelkezők közül 2.146 magánszemély, 716 egyéni vállalkozó, 27 adós pedig lakcím nélküli.

(MTI/csalad.hu)