2018-09-20 00:00:00 Az ember tragédiája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat

Hogyan legyen az újszülött baba a hordozóban?

Még ma sem köztudott, melyek azok a pozíciók, amelyek tehermentesek a hordozott baba számára, azaz kényelmesek neki, és a gerince, csípője fejlődését is elősegítik. Sokszor még maguk a hordozógyártók sem ilyen testhelyzeteket ajánlanak.

A babák gerince (a felnőttekével egyetemben) nem egyenes. Nagyanyáink annyira belénk nevelték, hogy a babának a kemény, egyenletes felület a legjobb, hogy még mindig elhisszük; pedig a baba gerince valójában C alakú, és az izmok erősödésével fokozatosan válik hasonlóvá a felnőttek S-t idéző formájával.

Mi az a fiziológiás pozíció?

A baba izmainak erősödésével változik a gerinc: a fej tartása, az ülés és a totyogás a legmarkánsabb mérföldkövek, de a gerinc csak felnőtt korra nyeri el végleges formáját.

A fiziológiás pozíció azt a testhelyzetet jelenti, amelyet az újszülött baba magától felvesz, mikor a karunkba kerül. A gerinc C alakú, a lábak felhúzva, kis terpesz (vagy semekkora, vannak zárt lábbal lenni szerető babák). A baba fejlődése közben fokozatosan eltér ettől, de mikor elalszik – és ez nem ritka a hordozóban -, az izmai elernyednek, és megint ehhez a pozícióhoz tér vissza.

Azzal “teszünk neki a legjobbat”, ha úgy hordozzuk, hogy a fiziológiás pozíciót felvehesse – ezt a testhelyzetet hívjuk terpesztett guggoló lábtartásnak, ez a testhelyzet tökéletesen tehermentes a baba szempontjából.

És ezt hogyan csináljuk?

Két eszköz tudja ezt tökéletesen: a szövött kendő és a karikás kendő. Ezekben lehet maradéktalanul megvalósítani a térdfelhúzást és a kis terpeszt. (...) A sávonként meghúzott kendő “ránk tapasztja” a babát; nem szorítja, de mindenhol megtámasztja. A baba gond nélkül a hordozó személyre tudja hajtani a fejét, a gerinc szép C-t alkot. Ha ezt látjuk, a babánk tehermentes pozícióban van. (...)

Melyik pozíciókat igyekezzünk elkerülni, és miért?

Babaerszény bölcsőtartásban. Semmiképp se használjuk, több fulladásos eset is volt már! A babaerszény stabilan ülő babák hordozására alkalmas, ilyenkor függőleges pozícióban vannak.

Bármilyen hordozóban is hordozunk bölcsőtartásban, fennállhat ez a veszély, hiszen a baba feje könnyen előrebukik. Ezen kívül a csípő elhelyezkedése aszimmetrikus, a terpesztett guggoló lábtartást kivitelezni lehetetlen. A hordozó személy felé eső csípő oldalról nyomás alatt van. VISZONT semmi akadálya, hogy a szoptatás erejéig így tegyük hordozóba a babát! (...)

További hasznos tanácsok, képek, videók a csaladhalo.hu oldalon.

 

(csalad.hu/csaladhalo.hu)