2018-09-20 00:00:00 Az ember tragédiája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat

Roma munkacsoport ülésezett a csepeli tanodában

A Csepeli Dominó Tanodában zajló munkát ismerhették meg az Emberi Jogi Munkacsoport keretében működő Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport tagjai, a munkacsoport az intézményben tartotta kihelyezett ülését.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, az országszerte működő tanodák elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek javítsanak tanulmányi eredményeiken és jobban teljesítsenek az iskolában. A kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett, az idén már 275 tanoda kezdi meg a tanévet országszerte, a cél a tanodák rendszerbe illesztése 2019-től, ezért megkezdődött a stratégia kidolgozására irányuló munka arról, hogy ezt miként lehetne biztosítani.

A Dominó Tanoda 2013. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit, és a szakmai programban foglaltaknak megfelelően folyamatosan működik. Azóta több mint 200 gyermekkel foglalkoztak, jelenleg 22-en járnak rendszeresen. Az épületet a városrehabilitációs fejlesztés során kapta meg az alapítvány a csepeli önkormányzattól ingyenes használatra, a rezsiköltséget is a városvezetés finanszírozza.

A Tanoda célja az iskoláskorú gyermekek, fiatalok pedagógiai és mentálhigiénés fejlesztése. Ennek elérése érdekében a Kompánia Alapítvány a Tanodába látogató gyermekek, fiatalok számára egy megtartó közösség kialakítását, valamint személyes szinten minél magasabb szintű pedagógiai támogatáshoz történő hozzásegítését biztosítja.

A Kormány 2012. februári határozatában rendelkezett az Emberi Jogi Munkacsoport életre hívásáról, melynek fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az emberi jogok érvényesülését Magyarországon, konzultációt folytasson a civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, valamint alkotmányos szervekkel, emellett pedig elősegítse az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos szakmai kommunikációt. A Munkacsoport Emberi Jogi Kerekasztalt működtet, melynek célja, hogy a munkacsoport konzultációt folytasson az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, továbbá ajánlásokat fogalmazzon meg a munkacsoport tevékenységével, feladataival összefüggésben. Az Emberi Jogi Kerekasztal tagjai Tematikus Munkacsoportok keretében tárgyalják meg az aktuális emberi jogi kérdéseket, javaslatokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé.

A Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoportnak 17 civil szervezet a tagja, elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

(EMMI, Fotó: Kompánia Tanoda)