Homeopátia: kész, vége?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elfogadja az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalását arról, hogy a homeopátiás gyógyszerek terápiás hatása nem bizonyított, és levélben tájékoztatja a patikákat az ügyről. A gyógyszertárak polcairól azonban csak akkor fognak lekerülni ezek a készítmények, ha az erre hivatott londoni bizottság kiveszi azokat az Európai Gyógyszerkönyvből – mondta az InfoRádiónak a köztestület elnöke.

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne – ezt állapította meg szeptemberi állásfoglalásában az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete.

Ennek a véleménynek a szakmai helyességét a Magyar Gyógyszerészi Kamara is elfogadja. Hankó Zoltán elnök az InfoRádiónak kiemelte: a szervezetnek nincs kompetenciája arra, hogy egy tudományos testület véleményét megkérdőjelezze, és az nem is lenne helyes.

Hangsúlyozta, hogy ezzel a kérdéssel minden érintett testületnek, beleértve az Európai Gyógyszerkönyv Bizottságot és a gyógyszerek európai harmonizációs szabályozásával foglalkozó szakembereket, foglalkozniuk kell, és valamilyen álláspontot ki kell alakítaniuk.

Hiába az állásfoglalás arról, hogy nem hatékonyak a szerek, a patikák polcain továbbra is ott vannak a termékek.

Ezzel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a homeopátiás gyógyszernek nevezett termékek forgalomba hozatali engedélyezési eljárása jogszabályon és gyógyszerkönyvi előírásokon alapuló hatósági eljárás, vagyis ezek a termékek, függetlenül attól, hogy a hatásosságuk nem igazolható, legális módon vannak forgalomban.

Ahhoz, hogy ezek a termékek a gyógyszertárak polcairól, vagy a homeopátiás termékeket forgalmazó helyekről lekerüljenek, az európai jogszabályi háttérnek, az európai gyógyszerkönyvnek kell megváltoznia, ezt követően pedig hatósági döntéseknek kell megszületniük – fejtette ki.

Hankó Zoltán közölte: a európai gyógyszerkönyv fölött egy londoni székhelyű bizottság gyakorolja a felügyeletet. Ennek a testületnek van joga arra, hogy a gyógyszerkönyvbe új cikkelyeket emeljen be, a jelenlegieket módosítsa vagy törölje.

Ha a londoni bizottság úgy dönt, hogy a homeopátiás készítményeknek ki kell kerülniük az európai gyógyszerkönyvből, akkor az automatikusan maga után vonja a magyar gyógyszerkönyv és az ezzel kapcsolatos jogszabályok módosítását is.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara az álláspontjáról tájékoztató anyagokat készít, és a jövő heti államigazgatási egyeztetéseken a tárgyalópartnerekkel is közli azt. A döntés ettől kezdve az ő kezükben van – mondta az elnök.

Hankó Zoltán szerint ha az európai gyógyszerkönyvből kikerülnek a homeopátiás készítmények, vagyis nem lehet azokat gyógyszernek nevezni, és nem lehet a gyógyhatásukra hivatkozni, akkor az ilyen termékek forgalmazásuk indokát veszítik el. Hogy ezek után a homeopátiás szereket hol lehet árusítani, az már nem a gyógyszerészi kamara dolga – tette hozzá.

(inforadio.hu)