2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Reneszánszukat élik a panellakások

Megnövekedett a panellakások iránti kereslet, az utóbbi időszakban tapasztalható dinamikus növekedés okának elsősorban az árelőnyt és a kedvező fenntartási költségeket nevezték meg  a témában tartott budapesti konferencia előadói.

A panellakások árelőnye úgy is jelentős, hogy értékük gyorsabban növekszik, mint a téglalakásoké. A panelek népszerűségét tovább erősítheti a tervek szerint jövőre induló állami panelfelújítási program.

A panelházak megújítását 20-25 év alatt valósítaná meg a kormányzat, mint ahogy az országban található 800 ezer lakótelepi lakás is ennyi idő alatt épült meg az 1960-as évek közepétől az 1980-as évek derekáig – mondta a kormányzat panelprogramját ismertető László Tamás fideszes országgyűlési képviselő a „Fókuszban: A Panelreneszánsz” nevű rendezvényen.

Kiemelte: az átfogó panelfelújítási program 2018-ban indulhat el, azok után, hogy egy-két hónapon belül elkészül egy vitairat, amit társadalmi egyeztetésre bocsátanak majd. A program teljes felújítást céloz meg a panelházak és a lakótelepek esetében is.

Hangsúlyozta: ugyan a panelállomány fele átesett valamilyen szintű felújításon, azonban teljes rekonstrukció még nem történt meg.

A panelházak esetleges visszabontásával kapcsolatban leszögezte: ez csupán egy kis elemét teszi ki a panelprogramnak, ami csak olyan helyeken valósulhat meg, ahol arra a lakók egyetértése alapján lehetőség nyílik.

Tavaly két és félszeresére, 31,5 ezerre emelkedett a kiadott lakásépítési engedélyek száma, amely az idei év első felében további 40 százalékkal nőtt. Csaknem 10 ezer lakás épült tavaly, 2017 első felében pedig 46 százalékkal bővült a használatba vett lakások száma - ismertette a kormányzat otthonteremtési programjának eddigi eredményeit Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) esetében a befogadott kérelmek száma meghaladja az 56 ezret, összege pedig a 150 milliárd forintot. A lakásépítési támogatásra vonatkozó CSOK-igénylések száma tavaly mintegy kétszeresére nőtt az azt megelőző négy év együttes összegének.

 

 

(Híradó.hu)