2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Ne hagyjuk abba a hangos olvasást a gyermeknek!

Az esti mese hosszú évekig központi szerepet játszott a családunk hétköznapjaiban. Nem múlhatott el úgy egyetlen este sem, hogy lefekvés előtt pár oldalt ne olvastunk volna a gyermekeknek. Aztán egy idő után ez abbamarad, de a szakemberek szerint minél később jön el ez a pillanat, annál jobb.

Nem mintha nem lenne néha (sokszor) embert próbáló feladat fáradtan mesélni a gyermeknek. Ahogy mondani szokás, ha annyi forintunk lenne, ahányszor végsőkig tartó, elkeseredett csatát vívtuk a mindent vivő álmossággal, akkor gazdag emberek lennénk.

Szóval a hangosan olvasás különösen este nem egyszerű, ugyanakkor az amerikai, olvasást népszerűsítő nonprofit szervezet, a Reading is Fundamental (RIF) jelentése szerint ez az egyik legfontosabb dolog a gyermek jövője szempontjából, ezért nem szabad elhanyagolni.

A hangos olvasás azért is fontos, mert egy szintén amerikai kutatás kimutatta: még a képes könyvek esetében is kétszer-háromszor akkora az esély arra, hogy olyan szó bukkan fel, ami nem szerepel az ötezer leggyakrabban használt között, mint amikor a szülő csak beszélget a gyermekével.

Ehhez járul még hozzá az is, hogy a kimondott szó bizonyítottan segít a gyermeknek felismerni és használni a különböző nyelvtani szerkezeteket, miközben természetesen növeli a szókincset.

Mindezek ellenére a legtöbben abbahagyják a hangos mesélést nem sokkal azután, hogy a gyermek megtanult olvasni, helytelenül azt feltételezve, hogy ha egy gyermek már tud olvasni, akkor nincs értelme hangosan mesélni neki.

A szakemberek szerint ez éppen fordítva van, olyannyira, hogy az olvasni már tudó gyermeket a hangos olvasás arra bátoríthatja, hogy ő is felolvasson nekünk, és ez az iskolában is rendkívül jól jöhet.

Mindemellett az egyik legfontosabb dolog, amit a hangos olvasás tehet a gyermekért, hogy kialakítja és ápolja benne az olvasás szeretetét, ami aztán jó eséllyel élete végéig elkíséri.

„A hangos olvasás emlékezteti a gyermeket arra, hogy olvasni öröm, amit sokszor elveszítenek, amikor az iskolai feladattá válik” – mondta számos, a gyermekek és az olvasás kapcsolatát boncolgató könyv szerzője, Donalyn Miller.

(Család.hu)