2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Nagyszülő-füzet született

A társadalom érettségét mutatja, hogyan fogadja el az időseket, miként támaszkodik rájuk, mennyire teremti meg, hogy az életet az idősebbek is értékesnek éljék meg. Egyebek mellett erről beszélt Beneda Attila család-és népesdéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által szervezett tájékoztatón. Az eseményen mutatták be Andrek Andrea és Léder László Nagyszülő-füzetét.

Fontos szerepük van a nagyszülőknek is

A családpolitikában fontos a generációk egymásra támaszkodása – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A kormány legsikeresebb családpolitikai intézkedései között említette, hogy a nők 40 év után munka után nyugdíjba mehetnek. Beneda Attila kijelentette: az elsődleges cél az, hogy a nagymamák besegíthessenek az unoka nevelésébe, a gyermekük, menyük pedig akár visszatérhessen az aktív munka világába. A lehetőséggel eddig 200 ezer nő élt. Megjegyezte: a nagyszülővé válás új szerep, amely megváltozott felelősséggel is társul. Személyes élményeként elmondta, párjával, négy gyermekével és a szüleivel egy házban él. Azt tapasztalja, hogy édesapja egészen másként viselkedik az ő gyermekeivel, mint ahogy korábban, nagyon szigorúan vele tette.

A védőnők terjesztik a kiadványt

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt: a hungarikumnak számító védőnői hálózat kezébe kerül a 85 ezer példányban megjelenő kiadvány. A füzet segíthet megoldani a családokban jelentkező konfliktusokat. Kijelentette: a nagymama arra legyen büszke, hogy a fia vagy a lánya jó apává vagy anyává válik, engednie kell, hogy az újdonsült szülők a saját útjukat járják. Azt tanácsolta, ha a nagyszülők vigyáznak a gyermekekre, minden esetben kövessék a szülők elvárását. Kijelentette: a kicsiknek a nagyszülői szeretetre is nagy szükségük van.

Segít kezelni a konfliktusokat

Andrek Andrea pszichológus, a kiadvány egyik szerzője megjegyezte: gyakran tapasztalja, hogy a családokat nehéz megérteni a tágabb kontextus nélkül. Azt lehet látni, hogy akkor mennek gördülékenyen a mindennapok, ha biztonságos a kötődés a nagyszülők, szülők között. Ez a biztonságos kötődés a záloga annak, hogy a szorongás kezelhető tartományba kerüljön. Fontos szempont az is, hogy a nagyszülők saját gyermekeiket autonóm felnőttként legyenek képesek kezelni Az alapszándék az volt, hogy szülessen egy olyan füzet, amely megmutatja, hogy nem kell félni a konfliktusoktól. A gyermekvállalás megfogalmazása szerint egy normatív krízis, hiszen átrendeződnek a szerepek, semmi sem lesz olyan, mint régen volt. Ennek kezeléséhez ad támpontot a kiadvány.

Léder László pszichológus, a füzet másik szerzője a nagypapák fontos szerepét emelte ki. Mint mondta, a nagycsaládok megszűnésével a nagyszülők szerepe bonyolultabbá vált. A Nagyszülő-füzet megírása előtt átnézte a nagyapákról szóló szakirodalmat, és a különböző publikációkból kiderült, mennyire alulkutatott a nagypapák szerepe. Az, hogy ők háttérben vannak, annak is az eredménye, hogy a férfiak szinte kizárólag kenyérkeresők lettek. Kijelentette: ezt ők nagyon megszenvedik, az apák és a nagyapák is sokkal intenzívebb családszerepre vágynak.

 

(csalad.hu)