2018-06-20 20:00:00 Kéknyúl-koncert a Müpában

Nemzetközi elismerés övezi a magyar egészségmegőrző programokat

500 küldött, 50-nél is több tagozat: Budapesten ülésezik a WHO Európai Regionális Bizottsága. A világszervezet üdvözölte a Magyarországon működő egészségmegőrző programokat. Mint amilyen például a mindennapos testnevelés. De a romák egészségügyi ellátása és az egészségügyre szánt összegek is szóba kerültek -írja hirado.hu.

Novák Katalin ifjúsági, család és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: nagy dolog, hogy az esemény jelenleg Magyarországon zajlik, és itt zajlanak a beszélgetések az Európai Unió és a világ meghatározó egészségügyi kérdéseiről, valamint, hogy itt mutatkozott be a WHO főigazgatója először. Nekünk is van mit felmutatni ezen a területen – fogalmazott.

Élen járunk az átoltottság kérdésében; a gyermekek átoltottsága közel 100 százalékos és ez az  európai viszonylatban is jónak számít, a szülők pedig tudatosak ebben a tekintetben. Mindehhez komoly állami támogatást nyújt a kormány – tette hozzá.

Magyarország élen jár a dohányzás elleni küzdelemben is, hiszen a cél, hogy minél hosszabban éljünk egészségesen – mondta Novák Katalin.

Ehhez hozzájárul az is, hogyan étkezünk – fűzte hozzá – , a kormány ezért vezette be az új közétkeztetési rendeletet. A gyermekek jelentős részének ingyenesen adják a jó minőségű ételeket, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy eltűnjenek a különbségek az országon belül és nemzetközi viszonylatban is. Fontos továbbá az alkoholizmus és a drogfogyasztás visszaszorítása: többek között a HIV-fertőzöttség tekintetében jó mutatói vannak az országnak – húzta alá az államtitkár.

A régióbeli országok esetében az innovatív gyógyszerek beszerzésénél együttműködésre törekednek a felek, és a cél, hogy minél könnyebben hozzáférhetővé és olcsóbbá tegyék a gyógyszereket – tette hozzá Novák Katalin.

(hirado.hu - fotó: Novák Katalin Fb)