A gyermek és a házikedvenc

Még nem láttunk olyan gyermeket, akinek az életében előbb vagy utóbb el ne jött volna a pillanat, amikor rájött, hogy a legnagyobb vágya egy kiskutya (esetleg macska). Viszont alighanem azzal is tisztában van minden felnőtt, hogy a gyermeknek vett házikedvenc ellátása és ápolgatása voltaképpen a szülők feladata lesz.

A tapasztalatlanság és felelőtlenség ráadásul kifejezetten veszélyes helyzeteket is teremthet gyermek és állat számára egyaránt, így talán érdemes elgondolkodni azokon a tanácsokon, melyeket a Fatherly kapott Linda Case amerikai kutyakiképzőtől és tudományos szakembertől.

Négy tipp tehát arra, hogyan próbáljuk felelős állattartásra tanítani gyermekünket.

A kutya nem játék

Talán nincs szülő, aki e mondatot ki ne ejtette volna a száján, ettől még igaz. Miként az is, hogy a gyermekeknek (főleg az egészen kicsiknek) sokszor nehézséget okoz még az empátia, így nem csoda, hogy előfordul, egyszerűen játéknak tekintik az állatot.

Fontos tehát megértetni a gyermekkel, hogy a kutya (vagy más háziállat) érző, lélegző lény, aminek ugyanúgy érzelmei vannak, mint neki.

Nem biztos, hogy a kutya is azt szereti, amit mi

Az egyik legnagyobb hiba, amit állattartó (nem csak gyermek) elkövethet, hogy feltételezi, amit ő szeret a kutyával csinálni, játszani, azt a kutya is ugyanúgy szereti – ami nagy tévedés.

„A szülők imádják előkapni a telefont és filmezni, ahogyan a gyermek lovagol az egyébként jól láthatóan magát nyomorultul érző állaton. A kutya teljes erejével próbálja tartani magát, de ilyenkor sokszor feszegetjük tűrőképessége határait” - mondta a szakember, aki szerint a fül- és farokrángatás, de még az állat túlzásba vitt ölelgetése is kiválthat agresszív reakciót.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, legyünk kedvese

Sajnos nincs biztos recept arra, hogyan kerüljük el a kutyaharapást, a legbiztosabb módszernek mégis az tűnik, ha tisztelettel és óvatosan közelítünk az állathoz és ezt megtanítjuk a gyermekünknek is.

A kutyák ugyanis bizonyos szempontból hasonlítanak ránk, emberekre. Vannak, akik imádnak a középpontban lenni, másoknak kifejezetten szükségük van a személyes térre. Ez ráadásul nem is mindig derül ki rögtön, tehát jobb az óvatosság.

A kutyának is lehet rossz napja

Mivel nem játék, hanem érző lény, a kutya is kelhet bal lábbal (ráadásul rögtön kettő van neki…) Ezért hallhatjuk, olvashatjuk sokszor egy-egy kutyatámadást követően a gazda döbbent nyilatkozatát, melyben elmondja, ő sosem gondolta volna, hogy a békés kedvenc ilyenre képes.

Pedig a legboldogabb, legbékésebb állatnak is lehet rossz napja, amit persze a figyelmes gazda észrevesz, és ilyenkor békén hagyja a kutyát.

(csalad.hu)