2018-09-20 00:00:00 Az ember tragédiája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat

Erdő Péter: Az életben több kell, mint a puszta tudás

Több ezer katolikus középiskolás részvételével tartottak tanévkezdő szentmisét pénteken Budapesten, a Szent István-bazilika előtt az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága szervezésében.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek homíliájában hangsúlyozta: ha keresztény közösségünk mindig Jézushoz ragaszkodik, és példát mutat hitből és önzetlen szeretetből családban, iskolában és a nagyobb emberi közösségben is, akkor méltán várhatja, hogy az idők végén az egyház és az emberiség örömmel találkozzon Krisztussal, aki életünk középpontja és örök boldogságunk.

Erdő Péter felidézte, hogy amikor iskolába járt, útközben szorongva gondolt arra, hogy felkészült-e a tananyagból, ám útközben pár szóval mindig megszólította Jézust és arra kérte, hogy jól sikerüljön a nap.

Értékelése szerint úgy érezzük, ilyen az élet minden feladata, de különösen ilyen az iskola a tanárok és a diákok számára. Napról napra fel kell készülni a feladatokra, hogy nyugodtan, jó lelkiismerettel vágjunk neki a munkának.

Erdő Péter hangsúlyozta, hogy a katolikus iskolában és az életben is több kell, mint a puszta tudás. Fel kell készülnünk arra, hogy meg tudjunk hallgatni másokat, hogy segíteni, szeretni tudjuk azokat, akikkel találkozunk.

A szentmise előtt Soltész Miklós egyházi ügyekért is felelős államtitkár sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy míg 1990-ben csupán 3-4 ezer fiatal járhatott felekezeti iskolába, addig ma 210 ezer diák tanul egyházi fenntartású oktatási intézményben, közülük 110 ezren katolikus fenntartású iskolákban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a felekezeti iskolákban tanulókat és oktatókat megilleti mindaz a juttatás, ami a közoktatásban dolgozókat és tanulókat. Vagyis az a béremelés, amely az elmúlt években összességében megközelítette az 50 százalékot, míg a diákokat az ingyenes tankönyv és az étkeztetési támogatás.

Fotó: MTI, Soós Lajos

(MTI/csalad.hu)