2018-07-23 20:00:00 A Liszt Ferenc Kamarazenekar tangót játszik a Társaskörben

Jó hír az autósoknak

Sokáig alacsony maradhat a benzinár, a kőolaj világpiaci ára ugyanis valószínűleg stagnálni fog egész évben. A kérdés azonban örök: miért ennyi az üzemanyagár Magyarországon?

A hirado.hu utánajárt.

Nézzük, hogyan tevődik össze a hazai benzinár. Három fő alkotórész határozza meg a magyarországi benzin árát:

- meghatározó a forint/dollár árfolyama,

- a finomított termékek jegyzésárai,

- és az üzemanyagárak összetétele.

Az üzemanyagárak szempontjából az olaj világpiaci árának alakulása nem közvetlenül, hanem a finomított termékárak dollárban nyilvántartott jegyzésárai az irányadóak. Ahhoz, hogy az olajárak alakulását tökéletesen lekövessék az üzemanyagárak, először az kell, hogy az olajár változás megjelenjen a benzin és a gázolaj jegyzésárakban is. Ehhez jön a forint/dollár árfolyamának alakulása. Ez jelentősen ráerősíthet az olajáresésre, vagy éppen teljes egészében ki is olthatja azt. Például amíg 2014 januárja óta a finomított termékek jegyzésárai (benzin, gázolaj) 60-70 százalékkal csökkentek dollárban, addig a forint a dollárral szemben 36 százalékkal értékelődött le. Azaz a finomított jegyzésárak csökkenésének jótékony hatását nagy részben elvitte a forint leértékelődése.

A harmadik fő tényező a hazai üzemanyagárak összetétele. A portfolio.hu korábbi elemzése szerint a termelői ár mindössze a harmadát teszi ki a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árának, a jövedéki adó és az áfa viszont jórészt a felét.

Üzemanyagár: kétszáz forint az adó

Egyetlen liter benzin jövedéki adója 2017. április 1-je óta 120 forint, a gázolajé pedig 110,35 forint. A költségvetés idén 638,3 milliárd forintot tervez beszedni az üzemanyagok jövedéki adójából. Továbbá, – egy 2016-os jogszabály szerint – ha a kőolaj világpiaci hordónkénti ára tartósan ötven dollár alá csökken (jelenleg 45 dollár az irányadó Brent típus), akkor a benzin adója 125, a gázolajé pedig 120,35 forintra nő. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal azonban épp a múlt csütörtökön jelentette be, hogy júliustól nem emelik az adót.

Tehát a hazai üzemanyagáraknak alulról van korlátja. Hiába esik az olaj világpiaci ára például tíz dollárt, a hazai benzin és gázolaj áraknál nehezen képzelhető el, hogy kétszáz forint körüli szintekre essenek, hiszen ebben az esetben már csak az adók képeznék az árat.

Fentiekből jól látható, hogy miért nem tapasztaltak a hazai autósok a benzinkutakon az olajár eséséhez hasonló csökkenést az üzemanyagárakban.

Ennyit fizetünk most a kutakon

Jelenleg a benzin és a gázolaj átlagára 343 forint körül van. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A teljes cikk a hirado.hu-n érhető el.

(hirado.hu)