2018-07-23 20:00:00 A Liszt Ferenc Kamarazenekar tangót játszik a Társaskörben

Egyszer csak elsötétül a világ - komolyabb betegségre is utalhat az ájulás

A hirtelen növés, de akár szívprobléma is okozhatja a fiatalkori ájulást. Az okok kiderítését érdemes orvosra bízni.

Bizonyára sokan láttak már olyan esetet, hogy az iskolai rendezvényeken egyszer csak kidől valaki a sorból, mert elájult. Ez ijesztő jelenség, de Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa szerint megijedni nem kell, fontos viszont feltárni a rosszullét hátterét.

Szívproblémát jelezhet az ájulás

Akár veleszületett szívproblémák előjele is lehet az ájuláshoz hasonló szívritmus- vagy keringészavar. Serdülőknél pedig akár a hirtelen növekedés is a kiváltó okok között szerepelhet - mutatott rá az osztályvezető főorvos.

A szakember elmondta: a 14 és 18 év közöttiek körében gyakorinak számít, hogy elsötétül előttük a világ, elvesztik az eszméletüket. Az esetek többségében a fiatalok spontán magukhoz térnek, vagy elegendő árnyékba vinni és fekvő helyzetbe helyezni őket ahhoz, hogy jobban legyenek. Ha azonban fél perc elteltével sem történik változás, vagy ha rángatózás is kíséri az ájulást, mindenképpen mentőt kell hívni. Ilyenkor alaposabb vizsgálatra, egyebek mellett EKG-ra is szükség van.

Kinőhető a hajlam

A főorvos azt javasolja, hogy megelőzésképpen akkor is menjünk el háziorvoshoz, ha gyorsan és spontán javul a fiatal állapota. Többnyire negatív eredménnyel zárul a vizsgálat, és a serdülő egyszerűen kinövi az ájulásos hajlamot. Életmódváltásra nincs szükség, ugyanakkor érdemes megfogadni néhány tanácsot: például ne álljanak hosszasan a napon, ne pattanjanak fel hirtelen ülő helyzetből, igyanak elég vizet, és ne sportoljanak kánikulában, tűző napon.

Ne maradjon egyedül, aki rosszul van

Sokan szédülésről, bizonytalanság-érzésről, látászavarról, gyengeség-érzésről számolnak be közvetlenül az ájulás előzményeként. Aki ezeket tapasztalja, mindenképpen húzódjon árnyékba, üljön le, és jelezze valakinek a környezetében, hogy rosszul van, nem érzi jól magát - tanácsolja Krivácsy Péter.

(csalad.hu)