2018-05-23 00:00:00 Savaria Nemzetközi Filmszemle

Miért fontosak a barátok?

Nem csak boldogabbá, de egészségesebbé is tesznek bennünket a barátok - állapították meg friss felmérésükben a Michigan Egyetem kutatói.

Az egyetem pszichológia tanára és a tanulmány szerzője, William Chopik azt mondta, a megoldás abban rejlik, hogy a barátok kiválasztása tudatos döntés.

Az elemzésben két tanulmányt vettek górcső alá. Az egyikben több mint 90 országból kérdeztek 300 ezer, 15 és 99 év közötti embert, és azt állapították meg, hogy akik nagyra értékelik a barátságot, azok saját bevallásuk szerint boldogabbak és egészségesebbek voltak. Érdekes módon minél idősebbek voltak, ez annál igazabb volt.

A másik elemzett tanulmány csaknem 7500, 50 fölötti amerikait kérdezett baráti kapcsolataik minőségéről, mennyire értik meg őket a barátaik, mennyire hagyják őket cserben, és mennyire érzik ideálisnak az életüket.

Az alapfelmérést követő hat évben aztán többször visszatértek hozzájuk, egyebek mellett arról faggatva őket, van-e valamilyen súlyosabb betegségük (diabétesz, rák, szívproblémák).

Azoknál, akik stresszesnek tartották baráti kapcsolataikat, nagyobb eséllyel fordultak elő megbetegedések, akik viszont úgy érezték, a barátaik támogatják őket, azok egészségesebbek voltak.

Érdekes módon viszont a tágabb családnak csekély hatása volt az illető egészségére és jólétére, ez alól a házastárs és a gyermekek jelentettek kivételt.

William Chopik hangsúlyozta, még véletlenül sem próbálná meg azt sugallani, hogy szorítsuk háttérbe a tágabb családunkhoz fűződő kapcsolatunkat, de az az eredményekből egyértelmű, hogy a jó baráti kapcsolatok nagyon fontosak.

„A barátokkal nagyobb eséllyel végzünk szabadidős tevékenységeket, kikapcsolódást biztosítanak. Kevésbé hajlamosak megítélni a tevékenységünket, mert van egy bizonyos távolság köztünk, ami őszinteséget biztosít” – vélekedett az egyetemi oktató.

Több, a barátságok fontosságát hangsúlyozó tanulmány is volt már, akadt olyan, amely az egészségre gyakorolt hatását olyan jelentőségűnek tulajdonította, mint amikor valaki abbahagyja a dohányzást.

Érdemes még megemlíteni (amit nyilván sokan tapasztaltak már), hogy amikor az ember komoly párkapcsolatba kezd, esetleg összeköltözik választottjával, csökkenni kezd a barátok száma.

William Chopik szerint az adatok azt mutatják, hogy míg egy összeköltözés előtt 5-6 barátja van valakinek, ez a családalapítás után 2-3 főre csökken, mert a felszínesebb kapcsolatok eltűnnek.

(csalad.hu)