2018-05-23 00:00:00 Savaria Nemzetközi Filmszemle

Jöhet a rövidített iskolahét?

Nem kell aggódniuk a szülőknek, nem Magyarországról, hanem Nagy-Britanniáról van szó, és a terveknek elsősorban még csak nem is szakmai okai vannak: az iskolaigazgatóknak lett elegük.

Az igazgatók természetesen nem a munkát unták meg, hanem szerintük a kormány nem biztosít elegendő anyagi forrást (= pénzt) a megfelelő színvonalú működéshez.

Az Iskolaigazgatók Országos Szövetsége ezért azt javasolja, hogy amennyiben marad a szerintük 3 milliárd fontos finanszírozási hiány, akkor a jövőben fontolják meg, hogy heti fél nappal lerövidítik a tanítás idejét.

Miközben a kormány szerint még soha ennyi pénzt nem fordítottak az Egyesült Királyságban az oktatásra (jövőre szerintük már 41 milliárd fontra rúg ez az összeg), Graham Frost iskolaigazgató a szövetség minapi konferenciáján azt mondta, a kabinettel tárgyalni olyan, mintha egy üzenetrögzítővel próbálna meg beszélni az ember, és ez az őrületbe kergeti őket.

„Mi sem szeretnénk a 4 és fél napos iskolahetet, de egyszerűen kétségbe vagyunk esve” – hangsúlyozta a BBC szerint Graham Frost, hozzátéve, hogy a biztos működéshez szükséges lehet a tanárok óraszámának csökkentése.

Az igazgatók akkor is meghozhatják ezt a döntést, ha nem szeretnének elbocsátásokat a tanárok munkáját segítő, a speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó stábból.

„A négy és fél napos tanítási hét az utolsó lehetőség, hiszen nem szeretnénk a jelenleginél kevesebbet nyújtani a gyermekeknek, szülőknek, családoknak és a kollégáinknak sem” – ezt már egy másik igazgató, Clem Coady tette hozzá.

Döntés egyelőre tehát nincsen, az igazgatók abban maradtak, hogy június végéig megpróbálják felmérni a lehetőségeiket.

Korábban egy számvevőszéki vizsgálat azt állapította meg, hogy 2020-ra az iskolák költségvetéséből mintegy 3 milliárd font hiányzik majd a növekvő tanulói létszám, és az egyre nagyobb arányú járulékbefizetési kötelezettségek miatt.

 

(csalad.hu)