2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Házasságban, gyermekkel élne a fiatalok döntő része – előadások a Családok a XI. Világkongresszusán

Nőtt azoknak a fiataloknak az aránya, akik házasságban szeretnének élni, és a mostani ifjúság döntő része gyermekkel képzeli el az életét - mutatott rá Szanyi F. Eleonóra, a Kutatópont Kft. vezető elemzője a Családok XI. Világkongresszusának második napján tartott előadásában, ismertetve a fiatalok családdal kapcsolatos gondolkodásáról készült felmérés eredményeit.

A szociológus beszámolt arról, hogy felmérésükben kimondottan a 15-29 éves korosztályt elemezték a foglalkoztatás, oktatás, identitás, szabadidő, digitális médiahasználat és a legfontosabb problémáik szempontjából, valamint a család és felnőtté válás kapcsán kérdezték véleményüket.

Ez utóbbit ismertetve kiemelte: a fiatalok túlnyomó része továbbra is házasságban szeretne élni, és nőtt azok aránya, akik így képzelik el az életüket.

A 15-29 évesek arról is véleményt mondtak, hogyan befolyásolja vajon a családban majd a gyermek születése az életüket.

2012-ben és 2016-ban is a fiatalok túlnyomó többsége úgy vélte: a gyermek növeli a család boldogságát, és nem lenne kiteljesedett az életük gyermek nélkül – mutatott rá az előadó.

Úgy látta továbbá a fiatalok döntő része, hogy a több gyermek születését szolgálná, ha a családok nagyobb segítséget kapnának.

Kicsit aggasztó ugyanakkor, hogy majdnem a fiatalok fele úgy érzi, vélhetően választaniuk kell karrier és család között, ha gyermeket vállalnak – fűzte hozzá a vezető elemző, azzal: ez egyben kijelöli az utat is a további gondolkodás irányához.

A Fiatalok és a családbarát gondolkodás szekciójában felszólaló további előadók valamennyien azt hangsúlyozták, hogy céljuk a fiataloknak megmutatni: mekkora boldogságot jelent szeretetben és családban élni.

Üzeneteikkel szeretnének változtatni az emberek szemléletén, hogy mondjanak igent az életre.

A családoknak létjogosultságuknak kell lenniük a jövő Európájában – hangsúlyozták, azzal: igenis vannak fiatalok, akiknek van füle arra, amit mondanak.

 

(csalad.hu)