2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Az élet alapvető európai érték legyen - Budapesten tartotta fórumát a One of Us szervezet

Az új világrend: család és élet a kulturális vita középpontjában - ez a mottója a One of Us – Egy Közülünk szervezet II. Európai Életvédő Fórumának, amelyet a Családok Budapesti Világtalálkozója keretében rendeztek meg szombaton. A konferenciára 27 országból érkeztek politikai és szakmai vezetők, magyar és európai civil szervezetek, valamint egyházi résztvevők. A One of US a ProLife mozgalmak legnagyobbika Európában.

Jaime Mayor Oreja, a One of Us Szövetség elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta: meg kell érteni, mennyire fontos az élet értelme és válsága, egészen odáig, hogy ez milyen jelentősen megváltoztatta társadalmunk evolúcióját.

A jelenkor válsága morális. Ma csak egyetlen vita létezik, a status qou, az új világrend, a semmi szocializációja. Ma két tilos szó van a közéletben: a relativizmus, a másik pedig az új világrend - mutatott rá az előadó.

Hozzátette: kötelezettségünk az, hogy ott legyünk a válság gyökerénél, ami akkor kezdődött, amikor az élet védelme kezdett válságba kerülni.

Látnunk kell a döntéseink negatív következményeit, ez pedig nem más, mint az, hogy a társadalom morális válságba került - fogalmazott Jaime Mayor Oreja.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára beszédében elmondta, büszke arra, hogy Budapest lehet a családok fővárosa.

Európában valóban vannak tiltott szavak, tiltott témák, amelyekről nem lehet beszélni, ezen a Fórumon viszont a legbátrabb emberek vannak jelen, mert itt mernek olyanról beszélni, amit a mainstraim tilt - mutatott rá az államtitkár.

Hangsúlyozta: aki életellenes, az Európa-ellenes.

Magyarország az alaptörvényben is rögzíti az élet védelmét, rögzíti, hogy a magzati életet fogantatástól kezdve védelem illeti meg - jelezte az államtitkár.

Rámutatott, hogy az élet értéke egy alapvető európai érték, de mintha Európa a második világháború óta erről megfeledkezett volna.

Az élet tisztelete nem anyagiakon múlik, hanem a szemléleten, a fogyasztás kultúrájában minden tárgyiasul, az élvezet a fontos, ezért Magyarország kormánya azon dolgozik, hogy ez a szemlélet megváltozzon - húzta alá Rétvári Bence.

Megemlítette, hogy a magyar kormány és a magyar egyházak összefogásából 2 éven belül létre fog jönni Magyarország első családbarát szülészete. Itt nem mesterséges módon avatkoznak be az orvosok, hanem természetes úton szülhetnek a nők. A családoknak itt nem kell az abortusszal találkozniuk. Illetve ez lesz az első hálapénz-mentes szülészet.

A magyarok az élet oldalán állnak és hisznek abban, hogy a negatív folyamatok megfordíthatók, elég csak a házasságkötések számára gondolni, amely az utóbbi években folyamatosan emelkedett. Európa sem egy egyirányú utca, az életvédők számára is hozhat fordulatot – emelte ki Rétvári Bence.

A Fórumon azok gyűltek össze, akik Európa jövőjének egyik zálogai. Csak azok az európai mozgalmak maradnak meg, amelyek felvállalják identitásukat, véleményüket - mondta az államtitkár, azzal: Magyarország kormányára a One of Us résztvevői mindig számíthatnak.

Maria San Gil, a Foundation Valores y Sociedad vezetőségi tagja tűrhetetlennek és elviselhetetlennek nevezte azt, hogy valaki mások életét kioltja. Maria San Gil szerint a jelenkor társadalma gyáva. Hangsúlyozta, hogy az élet védelmében teljes mértékben radikális álláspontot kell kialakítani, egyértelműen kell fogalmazni, nyílt sisakkal kell szembeszállni azokkal, akik nem így gondolkodnak. Több mint egymillió gyermek életét ontják ki évente, ami a keresztény értékek szétzúzása. A vezetőségi tag szerint Budapest viszonyítási pont lesz a jövőben. A jövő társadalmát itt lehet elkezdeni építeni, mert az emberi élet védelme mindenen felül áll.

Rocco Buttiglione volt európai parlamenti képviselő szerint a magyar kormány keresztény értékekért és az európai civilizáció megvédéséért dolgozik.

„Jelenleg az erkölcsi relativizmus dominálja az európaiak mindennapjait, a nemzeteink elveszítették az identitásukat. Európa szerepe a világban egyre csökken, demográfiai, kulturális és politikai szempontból egyaránt. Közben az európai keresztények száma is mérséklődik” - mutatott rá előadásában.

Az olasz képviselő szerint úgy tűnik, elveszítettük a jogunkat ahhoz, hogy kifejezzük véleményünket. Az gondoljuk, mi vagyunk a történelem avantgárdjai. Ha elveszítjük hitünket saját magunkban és kultúránkban, akkor az csak a pusztuláshoz vezethet. Európa keresztény identitású és erre büszkének kell lennünk. Az egyetlen módja annak, hogy Európa fennmaradjon, hogy visszatérünk a keresztény-gyökerekhez - hangsúlyozta.

Az abortusz kérdése - folytatta - nem csak az abortuszról szól. Egyértelműen meg kell védenünk minden egyes ember életét. Ahhoz, hogy egy gyermek megszülethessen, szükség van egy anyára, apára, családra és kulturális védelemre. Ha egyedül van a nő, akkor csábító lehet számára az abortusz, ezért nagyon fontos véleménye szerint az anyát támogatni.

Nyéky Kálmán atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bioetika professzora azt hangsúlyozta, hogy szükség van erős családokra, akik igent mondanak az életre.

A család és a kezdődő emberi élet gyenge és bajban van, de ez a gyengeség lehet annak forrása, ami visszaviszi a világot az élet igenléséhez - fogalmazott a professzor.

 

(csalad.hu)