2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

CSOK-kal több baba születik Kecskeméten

Egyre több baba születik a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Tavaly a születésszám csaknem elérte a 2700-at. Ennek több mint 40 százaléka kecskeméti gyermek volt – derül ki a Hiros.hu riportjából.

A kedvező tendenciához a szülészeti osztály modernizálása, a tapasztalt szakemberek, a növekvő foglalkoztatottság, a CSOK és a helyi bölcsődék fejlesztése is hozzájárul.

Milán 4000 grammal és 52 centiméterrel született február 27-én, hétfőn. Édesanyja magabiztos mozdulatokkal öltözteti kisfiát, hiszen van már két nagyobb gyermeke.

[embed]https://youtu.be/gxkKiMAZJus[/embed]

2014-ben 2496 csecsemő jött a világra a megyei kórházban, 2015-ben 2570, míg tavaly 2661. Évente mintegy 40 ikerpárnak örülhetnek a szülők. Bánfalvi Attila, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezető főorvosa elmondása szerint évente átlagosan 50-60 babával születik több.

Két éve költöztünk át ebbe az új épületbe, ami sokkal szebb és nagyon jó szolgáltatást nyújt, hiszen kétágyas kórtermeink vannak, vécével, fürdőszobával fölszerelve – nyilatkozta Bánfalvi Attila. A szülőszobánk is nagyon szép, gyakorlatilag a szülőszobához kapcsoltak hozzá egy műtőt, és a császármetszés ideje alatt nem kell emeleteket szaladgálni, mint a másik épületben. Ez sok olyan anyukát is visszahívott, aki esetleg korábban Pestre ment szülni.

A kórházban született csecsemők több mint 40 százaléka kecskeméti. A kedvező adathoz a családok otthonteremtési kedvezménye is nagymértékben hozzájárul. Egyre több fiatal igényli a CSOK-ot a városban.

Kecskemét önkormányzata kedvezményes telekvásárlási programot indított azoknak, akik itt szeretnének letelepedni – mondja Engert Jakabné, az Esélyteremtési Bizottság elnöke. Ennek az első üteme lezárult, most van előkészítés alatt a második ütem. Egy gyerek után 10 százalék, két gyerek után 20 százalék, 3 gyerek után pedig 30 százalék kedvezményt jelent ez a telekvásárlásnál a családok számára.

A születésszám idén is kedvezően alakul: 2017-ben idáig 393 gyermek jött a világra a megyei kórházban. Ezzel szemben az abortuszok száma csökken: 2014-ben több mint 800 terhességmegszakító műtét volt, 2015-ben 728, tavaly pedig 630.

(hiros.hu)