2018-10-21 00:00:00 WAMP a Millenáris parkban

CSOK: kérdések és válaszok

Az alábbiakban a CSOK igénylésével, folyósításával kapcsolatban eddig beérkezett állampolgári és sajtó kérdéseket és az azokra adott válaszokat olvashatja.

Feltétele-e az államilag támogatott hitelnek, hogy ne szerepeljen az igénylő KHR listán?

Ha feltétele, de csak az egyik házastárs szerepel abban, akkor megkaphatják-e a hitelt, illetve legalább a CSOK-ot? Egyik házastárs sem lehet hátralékos hiteladósként a KHR-ben nyilvántartva (1 évig visszamenőleg). A CSOK igénylésére ugyanakkor ez a kizáró feltétel nem vonatkozik.

Feltétel, hogy a kedvezmény igénylése előtt minimum 180 napot töltsenek el a kérvényezők hivatalos munkaviszonyban.

Ez a szülők mindegyikére igaz kell, hogy legyen? Illetve sokan keveslik a 180 napot, amely így "visszaélésekre" adhat lehetőséget. Párok esetében elég, ha az egyik szülő rendelkezik a szükséges biztosítási feltételekkel. Ami az időtartamot illeti, a három gyermek után járó 10 milliós összeg esetében annyiból szigorúbb a feltétel, hogy a 180 nap munkaviszony mellett további másfél év biztosítási időszaknak is folyamatosan fenn kell állni (ez nem kell feltétlenül munkaviszony legyen, ideszámít pl. a GYED-en, szakképző iskolai vagy középiskolai tanulói, illetve felsőoktatási hallgatói jogviszonyban vagy álláskeresési támogatásban töltött idő is).

A tízmillió forintos támogatás mellé "kötelező" felvenni a +10 millió forintos hitelt is? Mennyi idő alatt kell legfeljebb törleszteni?

Nem, a CSOK önállóan is igényelhető, viszont a kamattámogatott hitel csak akkor vehető fel, ha a 10 millió Ft összegű CSOK-ot is igényli egyidejűleg a család. A kamattámogatás futamideje legfeljebb 25 év lehet, ennyi idő áll rendelkezésre főszabály szerint a visszafizetésre is.

További Kérdések és válaszok a CSOK-ról