2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

MOSOLYVARÁZSOLÓ - VÁMOS ROBI ÉS A TÁBLÁCSKA

Olyan rajzokkal lepi meg emberek ezreit, amelyektől elmosolyodnak.  A személyre szabott ajándékok lelkes kitalálója Vámos Robi, a Táblácska életre hívója.  Szerinte az egyszerű dolgok jelentik a hétköznapi emberek legboldogabb pillanatait.

A csalad.hu-nak így vall magáról: „Segítek a rohanó és egyesek szerint csúnya világban meglátni a szépet. Gépészmérnök vagyok, nem grafikus. Nem születtem varázslónak, de tudok varázsolni. Gyermekkorom óta rajzolok, legtöbbször ajándékba. Rájöttem, ha használom a tehetségemet, segítek észrevenni a jót. Szeretem megmutatni, hogy mit alkottam és látni, hogy tetszik.”

A Táblácska 2012-ben nem tervezéssel született. Egyszer egy névtáblát akart készíteni, benyúlt a fiókba és az ott lapuló falapra rajzolt. Igyekezett minél szebbet kihozni belőle; még most is az ajtón lóg. Aztán, akik jöttek hozzá, látták, tetszett nekik és kértek belőle. Így indult. A Táblácska nem tucatajándék, hanem egyedi kérésre készülő, egyetlen darab, amely mindig vidám és mindig mosolyra fakaszt. Robi ugyanis sosem rajzol negatív dolgokat. A fő célja olyan meglepetést és élményt szerezni az embereknek, ami visszaviszi őket a gondtalan gyermeki világba, vidámmá és színessé tenni a hétköznapokat. “Szürkéből színeset, unalomból élményt, szomorúból boldogságot varázsolok” - mondja.

A Táblácska tömör fából készül, erre kézzel rajzolnak. Robi számára fontos a környezet védelme, ezért az alapanyaga kizárólag olyan magyarországi erdőgazdaságból származik, ahol az újratelepítés biztosítva van.

Robi életében fontos szerepet játszik az önkéntesség, mert vallja, hogy adni jó. Sok Táblácska készült meglepetés-ajándékként. Ezekkel azokat lepi meg, akik valamilyen módon sokat jelentenek neki, vagy sokat segítenek a Táblácska építésében. Ezen kívül óvodáknak, bölcsődéknek készítenek sok csoporttáblát ajándékba. Honlapján (www.vamosrobi.hu) sok-sok ingyenes színező tölthető le, mellyel az a célja, hogy igényes és szép képek szülessenek a kis színmesterek kezei alatt.

Legkedvesebb együttműködése a Nemzeti Festékbolt kezdeményezésében szervezett Teremfestés mozgalom. Ők minden hónapban ajándékba kifestenek egy osztálytermet vagy egy óvodai szobát, Robiék pedig egy Táblácskát adnak át, mely kikerül a frissen festett szép, színes falra.

A Példakép Alapítvány szervezésében iskolák, főiskolák rendezvényein, kerekasztal beszélgetéseken szívesen részt vesz, mert ezeket nagyon fontosnak tartja a fiatalok jövője szempontjából.

Másik szülöttje a Rajzos Lendület Program, amelyben coach végzettségét kamatoztatja. Robi ilyenkor rajzzal segít a választ keresőknek. A  találkozók alkalmával beszélgetnek, a partner pedig elmondja, mi vár megvalósításra, csak nem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Robi közben rajzol és rajzol.  „A Rajzos Lendület Programban teljes egészében saját módszert alkalmazok, úgynevezett “rövidcoaching” alapokon. A fő cél, hogy te magad találd meg a megoldást. A Rajzos Lendület Program pedig élmény, érték és a leghasznosabb beszélgetés lesz”. Ami az álmokat illeti, Robi szerint meg lehet őket valósítani.  “Nem ülni kell az ötleteken, és álmodozni. Minden lehetséges, ha lelkesek vagyunk. És minden könnyen megy”. (csalad.hu)